Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Verplichte schatting bij het afsluiten van een hypothecair krediet

Bij het afsluiten van een hypothecair krediet in 2022 zal er een verplichte bankschatting aan voorafgaan. Dit is een nieuwe Europese richtlijn. Deze schatting zal als basis dienen om het woonkrediet toe te kennen. Er zal geen rekening gehouden worden met de aankoopprijs, maar met de geschatte waarde.

Op basis van die schatting zal de bank meer eigen inbreng kunnen vragen als blijkt dat het aankoopbedrag de reële waarde overstijgt.

De kosten van de bankschatting zijn ten laste van de kopers in het geval de schatter ter plaatse moet gaan. De banken kunnen ook gebruikmaken van hun databanken waarin panden met gelijkaardige karakteristieken zijn opgenomen. Indien het onmogelijk is om op basis daarvan een schatting uit te werken, zal er iemand ter plaatse gaan.

Voorbeeld: Kopers doen een bod van 300.000 euro op een woning met vraagprijs 270.000 euro en lenen hiervoor 90% of 270.000 euro. De kopers moeten hierbij al 30.000 euro eigen inbreng hebben. De woning wordt geschat door een bankschatter, want dit is nodig voor het woonkrediet toe te kennen. Het wordt geschat aan 270.000 euro door de bankschatter. Dit wil zeggen dat ze nog 27.000 euro minder kunnen lenen. Uiteindelijk moeten de kopers een eigen inbreng hebben van 57.000 euro exclusief de aankoopkosten.
Overzicht