Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Verplicht EPC-attest voor de gemeenschappelijke delen in een appartementsgebouw

Sinds het begin van 2022 is er niet enkel een EPC-attest nodig voor het privatief deel van een appartement, maar dient er ook een attest aanwezig te zijn wat betreft de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Dit was voorheen niet verplicht.

Wanneer dit EPC aanwezig dient te zijn, wordt bepaald door het aantal gebouweenheden:
• Verplicht vanaf 01/01/2022: een gebouw met 15 of meer gebouweenheden
• Verplicht vanaf 01/01/2023: een gebouw met 5 tot en met 14 gebouweenheden
• Verplicht vanaf 01/01/2024: 2 wooneenheden tot en met 4 gebouweenheden

Wat verstaat men onder “wooneenheden”?
Hieronder wordt verstaan zowel “appartementen (= wooneenheid)” als “kleine niet-residentiële eenheden (= winkels, kapperszaak, etc.)”.

Bij het bepalen van het aantal wooneenheden in een gebouw zal altijd gekeken worden naar de feitelijke toestand. Uiteraard kan deze altijd verschillen met de vergunde toestand.

Voorbeeld: In een appartementsgebouw zijn op het gelijkvloers een kapperszaak, een bakkerij en een kleine supermarkt aanwezig en 12 appartementen op de verdiepingen. In dit geval zijn er dus 15 wooneenheden, dus het EPC voor de gemeenschappelijke delen is verplicht vanaf 01/01/2022.

Wat betreft een nieuwbouw appartementsgebouw ligt de regelgeving anders:
• De verplichting is pas van toepassing 10 jaar na het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunning. Als deze periode is verstreken, dient er wel binnen één maand een EPC-attest opgemaakt te worden voor de gemeenschappelijke delen.
• Voor appartementsgebouwen die een ingrijpende energetische renovatie hebben ondergaan ligt het anders. Deze vallen niet onder “nieuwbouw” en kunnen geen gebruik maken van 10 jaar uitstel.

Voorbeeld: Een nieuwbouw appartementsgebouw met 25 wooneenheden verkreeg de vergunning in 2020. Dan moet er pas een EPC-attest voor de gemeenschappelijke delen opgemaakt te worden in 2030.

Tot slot: wat valt er precies onder de gemeenschappelijke delen:
• De gemeenschappelijke delen zijn de delen en installaties die door de eigenaars samen beheerd worden. Meestal staat hiervoor een vereniging van mede-eigenaars voor in.
• Het EPC-attest van de gemeenschappelijke delen zal bevatten:
o De constructieve gebouwdelen (daken, buitenmuren en vloeren, vensters, deuren, verlichting) van de gemeenschap;
o De collectieve installaties zoals de verwarming, warm water of ventilatie (indien deze gemeenschappelijk zijn);
o De installaties op zonne-energie.
Overzicht