Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Vanaf 2022 is expertise verplicht om hypothecaire lening te verkrijgen

Banken zullen vanaf volgend jaar woonleningen moeten verstrekken op basis van de geschatte waarde van een huis en niet langer op de aankoopprijs. Dat schrijven La Libre Belgique en L’ Echo. Kopers die “overbieden” en meer betalen dan de geschatte waarde zullen dat deel van het bedrag zelf moeten kunnen ophoesten. De maatregel moet ervoor zorgen dat de prijzen op de vastgoedmarkt niet verder door het dak gaan.


Momenteel is het een gangbare praktijk om een expertise van het goed te eisen, maar niet systematisch. De maatregel vloeit voort uit een richtlijn van de Europese Bankenautoriteit (EBA) die in juli in werking is getreden. Bedoeling is om ervoor te zorgen dat banken geen buitensporige bedragen lenen in vergelijking met de waarde van een onroerend goed, vooral in de context van de huidige stijging in bepaalde segmenten van de vastgoedmarkt, schrijft L' Echo.

Als kopers, die graag het goed van hun dromen willen verwerven, besluiten hun bod op te drijven door een prijs te bieden die hoger is dan de schatting van de deskundige, is het aan hén om de hand in de eigen portefeuille te steken om het verschil te betalen, aldus La Libre. Ook bij een hausse op de vastgoedmarkt en ongebreidelde prijsstijgingen, zoals het geval is sinds de Covid-crisis, zal het aan de kopers zijn om bij te passen, zonder tussenkomst van de bank.

De impact op de prijzen zal beperkt zijn, klinkt het, maar de notarissen zien een ander gevolg. “Kopers die een krediet nodig hebben, zullen een heel stuk voorzichtiger worden omdat ze met de nieuwe maatregel een grotere kans hebben dat hun lening niet wordt goedgekeurd.” Kandidaat-kopers zullen daarom het zekere voor het onzekere nemen en meer werken met een opschortende voorwaarde van het bekomen van een krediet. De notarissen zullen zo’n clausule ook aanraden aan kandidaat-kopers die niet zeker zijn dat ze hun krediet zullen krijgen. Zonder de opschortende voorwaarde kan de koper immers mogelijk in een moeilijke situatie verzeild raken.
Overzicht