Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Registratierechten voor aankoop huis of appartement halveren van 6 naar 3 procent

Wie in Vlaanderen een appartement of huis aankoopt om zelf in te gaan wonen, zal binnenkort nog maar 3 in plaats van 6 procent registratierechten op die aankoop moeten betalen. Voor de aankoop van een tweede woning, zouden de registratierechten dan stijgen van 10 naar 12 procent. Tegelijk verdwijnt wel de meeneembaarheid waarbij je de registratierechten naar een nieuwe woning kon meenemen.


De Vlaams regering wil de oververhitte woningmarkt aanpakken. Tijdens de eerste helft van dit jaar zijn huizen in Vlaanderen ruim 5 procent duurder geworden tegenover de gemiddelde prijs van vorig jaar, appartementen 4,6 procent duurder. Het wordt stilaan onmogelijk voor jonge mensen om zonder hulp nog een eigendom te verwerven.

Daar wil de Vlaamse regering iets aan doen door vanaf 1 januari de registratierechten te doen dalen van 6 naar 3 procent. "Dat zal een enorme stimulans zijn voor jongeren maar ook oudere Vlamingen om toch voor dat eigen huis te gaan", zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). In ruil wordt het tarief verhoogd voor wie een tweede, derde, vierde… woning koopt.

Concreet: voor een enige en eigen huis of appartement van bijvoorbeeld 250.000 euro betaal je in Vlaanderen op dit moment 6 procent aan registratierechten, oftewel 15.000 euro. Dat bedrag zou verminderen naar 7.500 euro.

Als het gaat om je tweede of derde eigendom betaal je nu 10 procent aan registratierechten, in dit voorbeeld dus 25.000 euro. Dat bedrag zou met de nieuwe maatregel stijgen naar 30.000 euro.

Meeneembaarheid verdwijnt tegen 2024

Tegelijkertijd wordt de meeneembaarheid van registratierechten geleidelijk afgeschaft tegen 2024. Veel jonge gezinnen kopen een kleine eerste woning om die na enkele jaren te verkopen en een grotere woning aan te kopen. Tot nog toe kun je een deel van je registratierechten meenemen. Binnenkort betaal je dus opnieuw de volle pot.

Er komt wel een tussentijdse oplossing. Tot 1 januari 2024 zul je kunnen kiezen tussen het voordeel van de meeneembaarheid of de verlaagde registratierechten.

De registratierechten zijn in Vlaanderen de laatste jaren al verschillende keren hervormd. In juni 2018 betaalde je nog 7 procent in plaats van 10 of 5 procent voor een gezinswoning. In 2020 zijn de registratierechten verder verlaagd naar 6 procent om het einde van de Vlaamse woonbonus te compenseren. Wie daarbij ook nog voor een ingrijpende energetische renovatie kiest, betaalt op dit moment nog 5 procent.

In het Brussels en Waals Gewest gelden andere regels rond registratierechten. In Brussel betaal je bijvoorbeeld 12,5 procent registratierechten. Maar op de eerste 175.000 euro ben je vrijgesteld van die registratierechten als het gaat om je enige woning en het totale bedrag van de aankoop niet hoger is dan 500.000 euro.

Bron: VRT
Overzicht