Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

5 tips om je berging praktisch in te richten

De gemiddelde nieuwbouwwoning heeft een oppervlakte van zo’n 130 m². Nu we met z’n allen kleiner gaan wonen, worden we verplicht om alle beschikbare ruimte in huis optimaal te benutten. Geen betere plaats om daarmee te beginnen dan de berging of bijkeuken.

1. Maatwerk
Je levensstijl, de grootte van je gezin en uiteraard ook de beschikbare ruimte zijn allemaal factoren die mee bepalen hoe jouw ideale berging eruit ziet. Alleen zijn die factoren voor iedereen anders, dus een standaard berging zal nooit 100% afgestemd zijn op jouw behoeften. Laat je berging daarom op maat maken. Dan kan je elk hoekje en kantje optimaal benutten en ben je zeker dat alle nodige elementen aanwezig zijn.

2. Maak een lijstje
Voor je hulp inroept, maak je het best eerst een lijstje van de spullen die je in je berging kwijt wil. Ga je er enkel je voedselvoorraad en wat extra keukenmateriaal bewaren of wil je in de berging ook je wasmachine, droogkast, strijkplank en schoonmaakproducten stockeren? Lijst alles op en denk op voorhand al eens na waarvoor je lades, rekken en opbergvakken nodig hebt.

3. Ergonomie
Een berging is vooral een functionele ruimte, dus je hebt er alle baat bij om ze zo praktisch en ergonomisch mogelijk in te richten. Plaats bijvoorbeeld de voorwerpen en toestellen die je het vaakst gebruikt op ooghoogte. Zo verklein je het risico op lage rugpijn door te veel te bukken en heffen. Let er bij het inrichten van je berging ook op dat je zware spullen onderaan zet en lichtere bovenaan en gebruik indien mogelijk lades en schuifdeuren om je opbergruimte te optimaliseren. Voorzie ook lades en planken op werkhoogte waar je eventueel je wasmand kan neerzetten om de wasmachine te vullen en je je wasproducten binnen handbereik hebt.

4. Duurzaamheid
Een praktische berging kan met een beetje extra denkwerk meteen ook een duurzame berging zijn. Isoleer de ruimte bijvoorbeeld om alle spullen tegen warmte en vocht te beschermen en haal via een koepel of raam zoveel mogelijk natuurlijk daglicht binnen. Dat kan je dan aanvullen met ledlampen met een bewegingssensor. Ledverlichting is maar liefst 90% zuiniger dan gloeilampen en de sensor zorgt ervoor dat het licht niet onnodig blijft branden als je niet in de berging bent. Kies uiteraard ook voor energiezuinige toestellen. Die zijn goed voor het milieu én je portemonnee.

5. Aandacht voor veiligheid
Denk bij de inrichting van je berging ook aan je eigen veiligheid en die van je kinderen. Zo weet iedereen wel dat je giftige schoonmaak- en wasproducten buiten bereik van de kinderen moet zetten, maar zorg bijvoorbeeld ook voor veilige stopcontacten, vermijd scherpe of uitstekende haakjes en voorzie een trapje of ladder als je opbergruimte tot aan het plafond reikt. Zo kan je overal goed aan en vermijd je dat er spullen vallen wanneer je ze uit het rek of de kast wil nemen.
Overzicht