Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Minister Verlinden zet puntjes op de i over plaatsbezoek vastgoed: "Het kan, als niemand anders in het pand aanwezig is"

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft meer duidelijkheid gegeven over wat wel en niet kan bij het verkopen of verhuren van een woning. Mensen die een woning willen huren, of kopen mogen de woning enkel bezoeken als er op dat moment niemand anders in het pand aanwezig is. De makelaar en de verkopers, of verhuurders, mogen dus niet bij het bezoek binnen aanwezig zijn.


Over de plaatsbezoeken was eerder wat verwarring ontstaan. Gisteren stelden enkele grote vastgoedmakelaars dat zo'n plaatsbezoek toch georganiseerd kon worden zonder de voorschriften te overtreden. De minister sprak dat toen tegen. Maar nu komt er meer verduidelijking.

Door de strikte coronamaatregelen kunnen sommige plaatsbezoeken, zoals die vroeger georganiseerd werden, niet meer doorgaan. Maar dat wil niet zeggen dat kandidaat-kopers of -huurders de te koop of te huur aangeboden panden helemaal niet meer kunnen bezoeken.

"Plaatsbezoeken kunnen alleen maar doorgaan als er niemand anders dan de kandidaat-koper of -huurder in het pand aanwezig is", stelt de minister. De makelaar en de verkopers, of verhuurders, mogen dus niet ter plekke zijn, of moeten buiten het pand wachten tot de kandidaat-koper -of huurder het bezoek binnen heeft afgerond.

"We willen natuurlijk vermijden dat er veel contacten zijn tussen mensen, dat mensen elkaar ontmoeten in een gesloten of een kleine ruimte en de social distancing niet kunnen respecteren", stelt Verlinden. "Je kan natuurlijk ook altijd virtuele rondleidingen organiseren, als je zonder een fysiek bezoek, het bekijken van een pand mogelijk wil maken."

Bron: VRT NWS
Overzicht