Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Energieneutraal (ver)bouwen

Tijdens Bouwinnovatie 2020 staat het beursthema 'ENERGIENEUTRAAL (VER)BOUWEN' centraal. Deze bouwmethode betekent dat een woning minstens evenveel energie opwekt als ze nodig heeft, voornamelijk door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Maar wat betekent dat concreet voor jouw project… en je portemonnee?

Wie bouwt of verbouwt, moet keuzes maken. En daar kan je best wat advies bij gebruiken. Naar materialen en stijl, maar vandaag ook vooral op het vlak van energiezuinigheid. Ga je voor een lage energiewoning of een passiefhuis? Een BEN-woning (bijna-energieneutraal), of een nulwoning (energieneutraal)? De regelgeving zal enkel maar strenger worden. We begrijpen dus best dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet. Op Bouwinnovatie ontdek je alle nieuwigheden en krijg je een antwoord op al je vragen!

Toekomstgerichte technieken
Tegen 2021 moeten alle nieuwe gebouwen binnen de EU voldoen aan de BEN-eisen (een E-peil van E30 of lager). Uiteraard bouw je best nu al volgens die norm. Een bijna-energieneutrale woning heeft amper nog energie nodig voor verwarming, ventilatie, koeling, warm water en elektriciteit. De energie die je wél nog gebruikt, moet afkomstig zijn van hernieuwbare energiebronnen: zonneboilers voor warm water, zonnepanelen voor elektriciteit, warmtepompen, biomassasystemen of pelletkachels, enzovoort. Om dat te bereiken, moet je met heel wat facetten rekening houden: vergaande isolatie, luchtdichtheid en ventilatie, beglazing, oriëntatie, energiezuinige apparaten, zonwering, enzovoort. Inderdaad een flinke investering, maar wel een slimme keuze op de lange termijn: voor je energiefactuur, je comfort én natuurlijk het klimaat. Energieneutraal bouwen levert je bovendien extra voordeel op. Zo zijn er verschillende premies, voordelige kredieten en betaal je vijf jaar lang geen kadastraal inkomen.

Kortom, je zit vast met een pak vragen. Op Bouwinnovatie raak je wegwijs in deze wereld en vind je alle informatie én inspiratie voor jouw droomwoning. We helpen de misverstanden de wereld uit en onze exposanten stellen de nieuwste oplossingen aan je voor. En dat allemaal onder één dak, met vaak erg gunstige voorwaarden.

Bouw of verbouw je op een verstandige en duurzame manier, dan win je altijd!
Je vaart er wel bij door je te laten bijstaan door specialisten, voor advies, welke premies en subsidies er allemaal te verkrijgen zijn, welke producten en materialen, enz. In welk stadium van bouwen of verbouwen je ook zit, op Bouwinnovatie vind je diverse exposanten die als partner meewerken aan dit beursthema. Voor professioneel en neutraal advies kan je ook terecht bij de diverse organisaties.
Uiteindelijk komt het hierop neer: Bezin voor je begint want door aandacht te hebben voor een aantal minimumvereisten, en te investeren in een duurzaam, energiezuinig en ecologisch wonen, maak je al snel winst!

Bron: HBVL
Overzicht