Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Kan je bouwmaterialen aan 6 % BTW kopen als je je woning renoveert?

Als je een beroep doet op een aannemer om verbouwingswerken aan je woning uit te voeren, kan je soms genieten van een tarief van 6% BTW. Maar geldt dit ook als je een doe-het-zelver bent?

Wanneer 6% BTW?
Als je je woning verbouwt, kan je genieten van een BTW-tarief van 6% als je voldoet aan een aantal voorwaarden. Meer bepaald moet je woning ouder dan 10 jaar zijn. Bovendien moet je woning uitsluitend als privé-woning dienen of mag slechts een ‘bijkomstig’ gedeelte ervan dienen om je beroep uit te oefenen. Verder moeten de werken o.a. rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd worden.

Wat met materialen die je zelf koopt?
Als je de verbouwingen zelf doet, kan je niet genieten van het voordelige tarief bij de aankoop van je materialen. Je betaalt dan 21% BTW. Meer bepaald moet, om van de 6% te kunnen genieten, de levering en de plaatsing van de materialen door dezelfde aannemer gebeuren. Dat betekent dan ook dat het soms wel eens goedkoper kan zijn de materialen te laten plaatsen dan … dat zelf te doen.

Sowieso niet op alles
Zelfs als je de materialen laat leveren en plaatsen door eenzelfde aannemer geldt het tarief van 6% nog niet altijd. Een overzicht van werken die aan het tarief van 6% kunnen worden gefactureerd, vindt je terug op de website https://financien.belgium.be/nl/particulieren/woning/verbouwen#q3.

Bron: Immovlan
Overzicht