Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Vanaf 1 juni verlaagt Vlaanderen zijn registratierechten naar 7%

Tijd voor actuele registratierechten
Er gingen al langer stemmen op om de registratierechten te herberekenen en de kogel is ondertussen door de kerk: op 1 juni worden groot en klein beschrijf afgeschaft. Registratierechten op woningen bedragen vanaf dan standaard 7%, ook voor woningen waarop je nu nog 5% betaalt. Voor bescheiden woningen met een aankoopprijs tot 200.000 euro is er wel een korting van 5.600 euro – als gevolg van een vrijstelling op de eerste schijf van 80.000 euro. In de kernsteden en de Vlaamse rand geldt die korting voor woningen met een aankoopprijs tot 220.000 euro. Let wel dat de vrijstelling van registratierechten enkel opgaat voor de aankoop van je eerste woning en je er binnen de twee jaar moet intrekken. Hiermee wordt de vorige vrijstelling van 15.000 euro – dat weliswaar opging voor álle eerste woningen – fors opgetrokken.

Extra korting voor renovaties

Wie zijn nieuwe woning binnen de vijf jaar na aankoop grondig energetisch renoveert, betaalt slechts 6% registratierechten en krijgt een extra vrijstelling van 4.800 euro als het om een bescheiden woning gaat. Hoe grondig die renovatie hoort te zijn? Je moet de verwarming, koeling en lichtcirculatie volledig vervangen en minimum 75% van de buitenschil (na)isoleren. Als bij controle achteraf blijkt dat je de renovatienormen niet behaald hebt, ben je verplicht de korting alsnog terug te betalen.

Principe van meeneembaarheid
Er wordt onder de nieuwe wetgeving komaf gemaakt met alle abattementen en kortingen met uitzondering van het principe van meeneembaarheid. Dat wil zeggen dat je eerder betaalde registratiebelasting in mindering mag brengen als je een nieuwe woning koopt en jouw oude woning verkoopt. Het meeneembare bedrag is geplafonneerd op 12.500 euro, maar zal wel geïndexeerd worden.

Gevolgen voor de vastgoedmarkt: aankoop uitstellen
Door de verlaging van de registratierechten stellen heel wat mensen hun aankoop uit. Niet gek: wie vandaag met zekerheid 10% registratierechten zou betalen bij de aankoop van een woning, kan 6.000 tot 10.000 euro uitsparen onder de nieuwe regelgeving. En dat is goed nieuws voor heel wat jonge gezinnen. Wil jij hiervan genieten zonder je toekomstige woning mis te lopen? Dan kun je werken met een aankoopbelofte. Daarin beloof je dat je de woning koopt binnen een onderling afgesproken termijn. Als je het slim aanpakt, kun jij je droomhuis misschien extra voordelig op de kop tikken! Ook bescheiden woningen kunnen voordeliger uitvallen onder de nieuwe regelgeving, dankzij het vrijgestelde bedrag. Als je bovendien een renovatie overweegt, is de som snel gemaakt.

Aankopen die je niet hoeft uit te stellen
Je hoeft echter niet al je aankopen uit te stellen. Als je een tweede verblijf wilt kopen, betaal je sowieso 10% registratierechten. En woningen die meer dan 200.000 euro kosten, maar onder het klein beschrijf vallen, zijn voordeliger om te kopen voordat de nieuwe wetgeving van kracht gaat.

Vergeet de financiering niet
Door al die nieuwe regels zou je nog vergeten dat je ook rekening moet houden met andere factoren, zoals rentevoeten en leningen. Hoewel de hypotheekrente op dit moment historisch laag is, zou de verlaging van de registratierechten wel eens voor een lichte stijging kunnen zorgen. Onze conclusie? Goed rekenen voor je een beslissing maakt, loont!

Bron: Logic Immo
Overzicht