Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

5 tips voor de installatie van een nieuwe keuken

Tip 1: Aangepast werkblad
De meeste werkbladen worden op standaardhoogtes geplaatst, maar wist je al dat je het werkblad ook kunt laten aanpassen aan jouw hoogte? Dat werkt veel handiger! Zo hoef je niet voorovergebogen groenten te snijden of op je tippen aardappelen te schellen. Vraag daarom zeker of de werkbladhoogte aan jou kan worden aangepast tijdens het plaatsen van je nieuwe keuken. En als we over de breedte van het werkblad spreken, raden we minstens 90 cm aan, zodat je steeds voldoende ruimte hebt om alles voor te bereiden. Er bestaan ook werkbladen die in hoogte verstelbaar zijn, maar deze worden meestal enkel gebruikt voor zeer specifieke doelgroepen. Denk maar aan een keuken in een zorgcentrum waar ook rolstoelpatiënten gebruik maken van de keuken.

Tip 2: Hoogte oven
Ook de hoogte van de oven is belangrijk. Er gebeuren namelijk zeer veel ongelukken door ovens die op een slechte hoogte worden geïnstalleerd. Denk maar aan brandwonden door een oven die onder de kookplaat staat. Door je te bukken en daarna snel terug recht te staan kun je weleens met een arm of hand tegen de bovenkant van de hete oven tikken. Een oven op armhoogte is dus ideaal. Vermeld dit zeker wanneer je een nieuwe keuken laat schetsen.

Tip 3: Vaatwasser
De meeste mensen plaatsen hun vaatwasser onder hun werkblad en dus tegen de grond. Toch is dit verre van handig. Je moet je steeds bukken om al je keukengerief eruit te halen, terwijl je een vaatwasser ook perfect hoger kunt plaatsen. Naast de oven bijvoorbeeld, op armhoogte, maar zorg dat je wel nog aan de bedieningskopjes kan. Plaats ten slotte je vaatwasser zo dicht mogelijk bij je lades voor borden, potten en het bestek.

Tip 4: Voldoende handige kasten
Veel bergingsruimte in je keuken is handig! Om alle potten en pannen, maar ook voeding overzichtelijk te kunnen bewaren. Spaar dus zeker niet uit op kasten. Maar denk vooraf goed na over hoe je ze gaat vullen. Waar zet je wat? En kies je voor de standaard legplanken, of overweeg je andere systemen zoals laden en schuifsystemen die je het leven makkelijker kunnen maken. Ten slotte moet je ook nadenken over de soort handgreep: je hebt moderne duwsystemen waardoor de kast opent, eentje met externe handvaten, eentje met ingemaakte handvaten, … . Vraag dus naar alle opties tijdens het kiezen van je nieuwe keuken en zorg ervoor dat je de meest praktische oplossing kiest.

Tip 5: Spatwand
Een goede spatwand tegen de muur achter het fornuis is een must. Denk bij het kiezen van een spatwand niet enkel en alleen maar aan wat de mooiste optie is, maar ook aan de meest onderhoudsvriendelijke. Je dient deze oppervlakte bijna dagelijks te reinigen, dus kies je best voor een materiaal dat makkelijk te kuisen is. Een geschilderde spatwand met afwasbare hoogglansverf of een spatwand in composiet zijn hierbij ideaal. Ook een inox spatwand is mogelijk, maar op dit materiaal zie je sneller vuil en vingerafdrukken. Uiteraard kies je best ook een look die bij je stijl past.

Bron: Zimmo
Overzicht