Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Waarom heb ik een notaris nodig?

Zodra je een onroerend goed koopt of verkoopt, ben je verplicht om een notaris onder de arm te nemen. Daar zijn verschillende redenen voor. De belangrijkste? Zelfbescherming. Dankzij een notariële akte is alles immers officieel en kun je pijnlijke situaties voorkomen.

Hij of zij is dus de sleutelfiguur vanaf de beslissing van de aankoop tot de ondertekening van de notariële akte. Heb je een krediet nodig om het onroerend goed te kunnen betalen? Dan heb je hem of haar eveneens nodig want voor het vestigen van een hypotheek is ook een notariële akte vereist.

Kies zelf een notaris
Bij een verkoop van een onroerend goed zijn er altijd twee betrokken partijen: de verkoper en de koper. Ze hebben allebei een notaris nodig. Elke partij kan vrij een eigen notaris kiezen. Net zoals bij advocaten en andere vrije beroepers kiezen mensen vaak voor iemand die ze persoonlijk kennen. Of iemand die in de familie- of vriendenkring gekend is. Tegenwoordig zijn er zo’n 1.500 notarissen actief in België. Bij jou in de buurt is er dus zeker iemand te vinden.

Eerste advies gratis
Kandidaat-kopers kunnen voor het ondertekenen van de verkoopovereenkomst meestal kosteloos advies van een notaris inwinnen. Hij of zij kan je uitleg geven over een beding van aanwas, over de kosten bij een openbare verkoop of het tijdstip van betaling van de aktekosten.

Vastgelegde tarieven
De prijs zal in geen geval een doorslag kunnen bieden bij de keuze van je notaris. Een notaris mag de vergoeding voor zijn diensten immers niet zelf bepalen. De wetgever heeft voor de meeste gebeurtenissen tarieven vastgelegd. Waarvoor je precies betaalt bij een notaris? Dat lees je hier!

Hoeveel kost dat?
Het ereloon van een notaris is proportioneel en degressief. Dat betekent dat het percentage opgesplitst is in verschillende schijven en daalt naargelang de verkoopprijs stijgt. De tarieven zijn vastgelegd bij Koninklijk Besluit. Dankzij een aantal handige rekenmodules op de Notaris-website kun je in slechts enkele muiskliks een schatting krijgen van de registratierechten en het ereloon voor de notaris. Er zijn tools beschikbaar voor de berekeningen van de aktekosten voor een aankoop, een standaardkrediet, een hypothecair mandaat en een schenking.
Overzicht