Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

6 gevaren in huis (en hoe je ze kan vermijden)

1. Een schoorsteenbrand
Normaal gezien heb je een schoorsteenbrand niet tijdens de zomermaanden, want waarom zou je de open haard aansteken? Maar na een lange rustperiode is het wel opletten geblazen als je weer gaat stoken. Wanneer je schoorsteen lange tijd ongebruikt is, is er mogelijkheid dat door incorrect stoken opgehoopt roet aan de wanden van de schoorsteen zit. Deze kunnen vlam vatten, waardoor je rookkanaal door de hitte scheurt en rookgassen en zelfs vlammen gemakkelijk de woning in as kunnen leggen.

Hoe vermijd je een schoorsteenbrand?
Eerst en vooral laat je je schoorsteen best jaarlijks nakijken en onderhouden door een specialist, die je nadien ook een attest bezorgt. In sommige brandverzekeringen en in sommige gemeenten is dit zelfs sowieso verplicht. Tijdens het stoken doe je er ook goed aan om het juiste hout te gebruiken en de open haard geleidelijk op te warmen. Een koude schoorsteen is namelijk gevoeliger voor scheuren.Krijg je jammer genoeg toch te maken met een schoorsteenbrand, is het belangrijk om meteen de brandweer te bellen. Ondertussen kan je zelf het vuur doven met zout of zand. Doof het vuur vooral nooit met water. Door de hitte wordt het water meteen omgezet in stoom, die in het smalle rookkanaal kan leiden tot een explosie of een scheur van het rookkanaal.

2. Inbraak
Iedereen is wellicht gewaar van dit gevaar en maar best ook. De gemiddelde inbreker is erop getraind om snel je huis binnenstebuiten te keren, dus doe je er goed aan om het hen niet gemakkelijk te maken. Je deuren, ramen en andere woningopeningen extra beveiligen is alvast een uitstekend idee. Je woning er bewoonbaar laten uitzien des te meer.

Maar let wel, laat geen overbodig materiaal zoals een ladder of schroevendraaier rondslingeren in de tuin, want dan maak je het hen gemakkelijker. Andere mogelijke manieren om je huis te beveiligen, lees je hieronder. Maar vergeet niet, het is geen Home Alone, bowlingballen afvuren is niet aan de orde.

3. Keukenbrand
Naast schoorsteenbranden zijn ook keukenbranden een punt om op te letten. Het gebeurt namelijk steeds vaker dat het vuur van het fornuis aan blijft, met alle gevolgen van dien. Laat dus nooit het fornuis onbewaakt tijdens het koken, installeer een rookdetector in de keuken en plaats een brandblusser op een bereikbare plek.

Naast de gekende branden tijdens het koken, doe je er ook best aan om op tijd en stond de elektrische apparaten in de keuken te controleren of te vernieuwen. Een defecte microgolfoven of een kortsluiting aan je koelkast zijn steeds vaker de oorzaak van een woningbrand.

4. Koolstofmonoxide
Ook koolstofmonoxide is een gevaar in huis waar we niet altijd rekening mee houden. Het gas ontstaat door onvolledige verbranding van koolstof of fossiele brandstoffen en is schadelijk, omdat het net kleurloos en geurloos is. Een goede verluchting in huis of een jaarlijkse controle van de schoorsteen en de verwarmingsbronnen is dus belangrijk. En tegenwoordig kan een melder alvast je leven redden.

5. Een slecht alarmsysteem
Je huis beveiligen kan op veel manieren. Zowel een rookmelder, een inbraakalarm of een camera moeten jou beschermen in je veilige nestje. Maar dan wil je uiteraard dat het systeem op punt staat. Een alarm dat continu onnodig staat te loeien, is dus niet wat je wil. Of sterker nog, eentje die net niet werkt wanneer nodig. Laat dus tijdig je toestellen nakijken of moderniseren. Met bepaalde systemen controleer je nu zelfs je woning met je smart
We staan er niet altijd bij stil wanneer we een woning kopen, maar waterschade kan een hele grote hap in je budget. Dat geldt zowel na een helse regenbui, als wanneer je een huis of appartement gaat bezichtigen. Sommige schade is namelijk niet meteen zichtbaar of is niet eens jouw fout en komen pas achteraf tevoorschijn als een verborgen gebrek. Ga dus altijd langs met een expert om je woning binnenstebuiten te keren. Zo kom je nadien niet voor verrassingen te staan.

Bron: Homify
Overzicht