Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Wijzigingen in de EPB-regelgeving: Wat verandert er voor jou?

Nieuwe woning? Strenger E-peil!

Woningen, appartementen, studio’s, kantoren, ziekenhuizen en scholen. Voor alle residentiële én niet-residentiële gebouwen daalt het maximale E-peil met 10 punten. Het energieverbruik moet dus ook dalen met 20%. Haal die isolatie en zonnepanelen maar boven!

Wat als je gaat renoveren?

Goed nieuws! Bij renovaties wordt er geen E- of K-peil** berekend. Voor ingrijpende renovaties blijft het maximum E-peil gelijk. De eisen voor de hernieuwbare energie verdienen dan wel weer een extra inspanning.

Is een huis bouwen nog een goed idee?

Je huis moet energiezuiniger zijn als vroeger én het energieverbruik moet dalen. Dat betekent dus meer investeringen, zoals zonnepanelen en isolatie. Maar door deze investering zie je ook je energiefactuur dalen. Van een win-winsituatie gesproken!

Vernieuwd S-peil

Het K-peil verdwijnt en wordt vervangen door het S-peil*** of schilpeil. Het doel? De isolatiegraad van een gebouw eerlijker benaderen. Kleine volumes worden niet meer benadeeld en ook de netto-energiebehoefte, de luchtdichtheid en de gebruikte isolatiematerialen hebben invloed op dit cijfer.

Wordt dan echt alles strenger?

De eisen voor warmtepompen, zonnepanelen en zonnecollectoren worden iets eenvoudiger. Ga je renoveren? Dan hoef je je ook niet al te veel zorgen maken. Er wijzigt heel weinig en de investeringskost is nauwelijks voelbaar.

Hoe laat je het E-peil dalen?

In welk type woning je ook woont, je E-peil laat je makkelijk dalen met deze hulpmiddeltjes:
- Zonnepanelen
- Een goed ventilatiesysteem
- Extra aandacht voor luchtdichtheid
- Meer isolatie

* E-peil: Dit geeft het energieverbruik van een woning aan. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning.
** K-peil: Een kerngetal om de graad van thermische verliezen door de gebouwschil aan te geven.
*** S-peil: Een indicator die alle energetische kwaliteiten van de gebouwschil, zowel de winsten als de verliezen, gelijkwaardig evalueert ten opzichte van de vormefficiëntie.

Bron: http://www.mijnepb.be/epb-wijzigingen-2018-s-peil/
Overzicht