Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Wat een makelaar liever niet bij een huiseigenaar ziet

1. (Gebrek aan) netheid
Als je je huis te koop hebt gezet, kunnen geïnteresseerden elk moment langskomen. Makelaars worden dan gek wanneer je huis er totaal niet netjes bijligt. Het kan immers de prijs stevig neerhalen. Ruim dus al het speelgoed van de kinderen of de huisdieren netjes op en zorg dat je huis permanent piekfijn in orde is. Je wilt namelijk meteen een goede indruk maken, toch?

Wat je ook kan doen is zaken die je niet zal gebruiken terwijl je huis te koop staat, op te bergen. Zo lijken de ruimtes meteen een pak groter en zien de mogelijke kopers het potentieel van de woning. Verkoop je de woning terwijl je al elders woont, dan kan je die ruimtes ook inrichten met kartonnen meubels bijvoorbeeld. Zo geef je bepaalde ruimtes een functie en geef je potentiële kopers een interessant duwtje in de rug.

2. Aanwezigheid
Je mag dan de meest geweldige persoonlijkheid hebben, wanneer er voor je woning een Open Huis wordt georganiseerd, hebben makelaars je liever niet in de buurt. Jouw aanwezigheid kan de potentiële kopers immers oncomfortabel maken. Zij willen namelijk in hun mogelijk nieuwe huisje zelf alles ontdekken, laden opentrekken, kamers beoordelen en bespreken met hun partner. Als je in de buurt bent, kan het misschien zijn dat zij dit niet meer zo vrij durven doen of zelfs afhaken. Wil je als nieuwsgierige eigenaar toch aanwezig zijn? Bespreek met je makelaar een bezoek waarin je anoniem kan rondlopen in de woning.

3. Verwachtingen
Soms is het oké om je verwachtingen te temperen. Wanneer je plots twee biedingen tegelijkertijd hebt, kan je misschien overenthousiast reageren, of dit opvatten als een te lage prijszetting van je woning. Plots de waarde van je huis verhogen kan ervoor zorgen dat alle bieders afhaken en dan sta je weer nergens. Het is daarbij belangrijk om de makelaar gewoon zijn werk te laten doen. Hij probeert sowieso het maximum uit je woning te halen.

4. Opruiming
Naast het feit dat je woning beter netjes is wanneer je het te koop aanbiedt, is ook het opruimen van onnodige spulletjes belangrijk. Dit geeft opnieuw meer ruimte aan een kamer en zo kan de mogelijk nieuwe eigenaar meer potentieel in de woning zien. Maar daarnaast is het voor hem of haar fijner dat ze na het intrekken niet eerst een hele kelder vol verfpotten of zolder met oude spullen -die jij absoluut niet meer wilt- moeten uitmesten. Ze zullen het dus écht waarderen wanneer je de woning helemaal leegmaakt.

5. ‘Mijn woning is uniek’
Oké, toegegeven, je woning is erg speciaal voor jou. De emotionele waarde van je huis is door al die fenomenale herinneringen haast onbetaalbaar. Maar helaas heeft niemand anders die band met je woning, waardoor die elementen voor hen niet belangrijk zijn. Daarom voel je vaak als eigenaar dat je huis veel meer waard is dan de prijs waarvoor het te koop staat. Ben je het niet eens met die prijs, vraag je dan af of je wel wilt verkopen. Misschien ben je niet klaar om afscheid te nemen van je stulpje vol herinneringen.

Hou dus in gedachten dat je niet per se de prijs moet opdrijven omdat het voor jou veel meer waarde heeft. De makelaar heeft je huis met een bepaalde prijszetting op de markt gezet en woningen met een correcte prijszetting worden vaker voor het juiste bedrag verkocht. In tegenstelling tot huizen die voor een te hoog bedrag te koop worden aangeboden. Zij eindigen uiteindelijk met een teleurstellende prijsdaling en uiteindelijk vang je misschien minder dan aanvankelijk gedacht of gehoopt was.
Overzicht