Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Waar moet je op letten bij de aankoop van een alarm?

Draadloos of bekabeld? Zelf installeren of laten doen? Met of zonder meldkamer? Het is niet altijd eenvoudig om de knoop door te hakken. “Het is vooral belangrijk dat je voor een INCERT-gecertificeerd alarmsysteem kiest”, zegt Dirk Martens van ProSecurity.

“Dat Belgisch label garandeert dat je voor kwaliteit kiest. Bovendien is een INCERT-systeem ook aanvaard door alle verzekeringsmaatschappijen. Er zijn momenteel meer dan 2.000 INCERT-gecertificeerde producten en ruim 350 installateurs met een INCERT-label.”

Voorwaarden
Wil je een alarm in huis? Houd dan zeker rekening met enkele voorwaarden. “Een buitensirene mag maximaal drie minuten loeien. Een systeem dat hoorbaar is voor derden, moet ook uitgerust zijn met een flitslicht dat blijft flitsen tot het alarm uitgeschakeld wordt. Een jaarlijks onderhoud is verplicht, maar je mag het eventueel ook zelf doen. En je bent verplicht om je alarmsysteem te registreren via Police On Web.”

Draadloos of bekabeld
Meer en meer producten zijn volledig draadloos. Ook alarmsystemen. “Die systemen werken erg goed, maar houd in het achterhoofd dat een bekabeld alarmsysteem toch nog altijd stabieler is. Bovendien is een bekabeld alarmsysteem goedkoper in onderhoud. De batterijen van een draadloos systeem vormen een grote onderhoudskost."

"Voor een nieuwbouwproject raad ik daarom altijd aan om zoveel mogelijk met bekabelde systemen te werken. Reken voor een INCERT-gekeurd systeem dat geïnstalleerd wordt door een INCERT-gekeurde firma op een startprijs tussen 1.500 en 2.500 euro, afhankelijk van de grootte van je woning”, besluit Dirk Martens.

Met of zonder meldkamer
Zodra je een alarmsysteem gekozen hebt, krijg je de vraag om het te koppelen aan een meldkamer. “Iedereen is af en toe onbereikbaar. Een meldkamer is dag en nacht bemand en kan het alarm onmiddellijk verifiëren en indien nodig dadelijk de politie of brandweer verwittigen. Daarnaast waakt zo’n meldkamer ook over storingen. Het is zeker het overwegen waard, er is immers al een meldkameraansluiting vanaf 9,99 euro per maand.”

Extra tips:
Zorg dat jij eigenaar bent van je alarm. Op die manier vermijd je dat het systeem niet meer werkt, zodra je het meldkamer- of onderhoudscontract opzegt.

Sluit geen langdurige contracten af. Kies voor een abonnementsformule van maximaal een jaar, bij voorkeur maandelijks opzegbaar.

Verifieer of het alarmsysteem van je keuze voldoende uitbreidingsmogelijkheden biedt.

Vraag een installateur of onderhoudstechnicus altijd om zijn identificatiebadge te tonen vooraleer je 'm in je woning laat.

Het is volgens de Belgische wet verplicht om je alarm jaarlijks te onderhouden. Als je kennis van zaken hebt, mag je dat ook zelf doen.

Alle alarmsystemen moeten geregistreerd zijn bij Police on Web. Wie voor een meldkamer kiest, hoeft dit echter niet zelf te doen.

Een alarmsysteem mag nooit rechtstreeks aan een politiekantoor gekoppeld worden. De eigenaar moet altijd eerst zelf verifiëren of het geen vals alarm is of gebruikmaken van een meldkamer.
Overzicht