Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

(V)Echtscheiding? Wat met het huis?

“Een echtscheiding is erg individueel. De persoonlijke en financiële situatie is bij elk stel immers anders. Er is dus geen pasklaar antwoord voor een eerlijke verdeling van onroerend goed”, zegt Britta Delbrouck, advocaat en vennoot bij Consenso Advocaten en bemiddelaar in familiezaken. “In geval van onderlinge toestemming verloopt alles een stuk vlotter dan bij een vechtscheiding maar het is toch raadzaam dat beide partijen een advocaat onder de arm nemen. Of samen een bemiddelaar raadplegen. Meestal gaat een echtscheiding namelijk veel verder dan de verkoop van een huis.”

Tijdelijke woonstvergoeding
In de meeste gevallen blijft – in afwachting van de verdeling – één van de twee partners tijdelijk in de woning. “Meestal raamt een notaris of schatter dan een huurprijs. De partner die in het huis of het appartement verblijft, betaalt dan de andere partner de helft van deze huurprijs. En dit van bij het inleiden van de echtscheiding tot op het ogenblik van de verdeling”, legt Delbrouck uit.

Voorbeeld
Dirk en Els besluiten te scheiden. Ze hebben sinds enkele jaren een eigen woning en zijn elk voor de helft eigenaar. Els wil graag in de woning blijven. Dirk trekt tijdelijk bij zijn ouders in. Een schatter raamt de huurprijs van hun woning op 750 euro. Els betaalt Dirk maandelijks de helft van dit bedrag – 375 euro – tot op het ogenblik van de verdeling.

Woning overnemen
Vervolgens kan één van de twee partners het onroerend goed overnemen. Of de woning wordt verkocht aan derden. “Bij een overname door één van de twee partners, betaal je 1% registratierechten (ook wel miserietaks genoemd) op de volledige verkoopwaarde van de woning.”

Voorbeeld
Els wil ook na de scheiding in de woning blijven. Het huis wordt geraamd op 300.000 euro. Ze kan Dirk voor de helft van het bedrag uitkopen maar is de fiscus daarenboven ook 3.000 euro registratierechten verschuldigd.

Woning verkopen
“Het komt ook vaak voor dat beide partners – omwille van financiële of emotionele redenen – op zoek gaan naar een nieuwe woonst”, zegt Delbrouck. “In dat geval kunnen de ex-echtgenoten hun woning verkopen en het verkoopbedrag verdelen. De koper betaalt dan de gebruikelijke registratierechten van 5% (in geval van klein beschrijf) of 10%.”

Met dank aan Consenso Advocaten
Overzicht