Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Op welke leeftijd kopen of bouwen we een woning in België?

Er is een opvallende trend die de laatste jaren de kop opsteekt: we kopen of bouwen steeds later een woning. Vroeger lag de gemiddelde leeftijd om een woning te bouwen rond de 25 jaar, nu rond de 30 jaar. En we wachten ook steeds langer om onze eerste woning te kopen. Maar hoe komt dit?

Prijsstijging
We zien twee duidelijke redenen die hiervan de oorzaak kunnen zijn. Ten eerste werden bouwen en kopen de laatste jaren fors duurder. Jongeren moeten dus eerst een tijdje sparen vooraleer ze kunnen overgaan tot aankopen of bouwen. Een oplossing hiervoor zou zijn om iets kleiner en minder luxueus van start te gaan, maar we merken dat jongeren niet willen inleveren op het gebied van levens- en woonkwaliteit.

Studeren en carrière
Ten tweede wachten we steeds langer om ons te settelen. Dit is logisch, want we studeren tegenwoordig ook een tijd langer. Jongeren kiezen er ook steeds vaker bewust voor om daarna eerst prioriteit te geven aan het opbouwen van een carrière. Zo staan ze financieel sterker in hun schoenen, maar daardoor moet settelen wel even wachten.

Creatieve woonvormen
Toch wordt er creatief omgesprongen met de trend die we al enkele jaren zien. Zo worden creatieve woonvormen steeds populairder. Denk maar aan kangoeroewonen, waarbij een volledige familie in één woning woont, maar wel ieder gezin op een andere verdieping.

Ook gaan samenwonen met bevriende koppels wordt steeds vaker gedaan. En hier wordt tegenwoordig zelfs al vanaf de eerste tekeningen bij de architect over nagedacht, want we zien steeds vaker huizen en woonblokken met gemeenschappelijke ruimtes, zowel binnen als buiten is.
Overzicht