Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Nieuw systeem van registratierechten

Wees iedereen te slim af door NU te kopen.


Het is bijna zover. In de zomer van 2018 treedt het nieuw systeem van de registratierechten zo goed als zeker in voege. Klein beschrijf en groot beschrijf worden afgeschaft en in de plaats komt er één standaardtarief van 7% voor de eerste gezinswoning.

Vandaag de dag kan het zijn de je ofwel de helft ofwel het dubbele aan registratierechten moet betalen voor een huis dat bijna identiek is aan dat van je buur. Of, sterker nog, iemand met een dure villa kan veel minder betalen dan iemand die een klein appartement koopt. Een onrechtvaardigheid, toch? Binnenkort dus niet meer.
Maar ben je toch van plan om dit jaar nog een huis te kopen? Volgende checklist helpt je bepalen wanneer je nog van een voordeliger tarief kan genieten. Wie doet er voordeel aan door nu te kopen?
  • Wie een gezinswoning koopt onder klein beschrijf van boven €200.000.
  • Iemand die 3 tot 5 kinderen heeft. Hier houdt het nieuwe systeem geen rekening mee, waardoor je geen voordeeltarief (KI tot €845 en €945) meer geniet.
  • Wie een tweede, derde, … eigendom wil kopen om te verhuren. Er zullen veel mensen met een afwachtende houding op de markt zijn. Maak daar gebruik van! Minder kopers = minder mensen die de prijs kunnen doen stijgen.
  • Iedereen die een gezinswoning wil kopen onder groot beschrijf. Als je wacht, stijgen de prijzen en wordt je keuze beperkt. Het is misschien contraïntiutief, maar je kan het best nu kopen.
In dit schema geven we je nog een overzicht van de scenario's waarin je wel of niet kan profiteren van de nieuwe regelgeving:

schema_registratierechten_nieuw
Ben je overtuigd? Of zit je toch nog met veel vragen? Bel dan gerust naar 011 255 155 of stuur een e-mail naar immo@swevers.be. Wij geven je graag persoonlijk advies! 
Overzicht