Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Kan ik mijn zonnepanelen mee verhuizen?

Een mooi kleedje, leuke schoenen of een prachtige lamp voor in de woonkamer? Dat zijn allemaal aankopen waar je waarschijnlijk niet lang hebt over nagedacht. Zonnepanelen daarentegen zijn een hele investering. Dat koop je niet in een impulsieve bui.

Heb je zonnepanelen op je dak liggen en ga je binnenkort verhuizen? Dan wil je die dure panelen het liefst van al meenemen. Want je hebt er niet alleen heel wat voor betaald, ze leveren ook heel wat op. Maar kun je zonnepanelen wel verhuizen?

Beslissingsfactoren
Voor je ze van je dak haalt, kun je best even stilstaan bij een aantal factoren. Niet alle daken zijn immers geschikt om zonnepanelen op te leggen. Kijk dus goed na of het nieuwe dak groot genoeg is en, het belangrijkste van al, of er genoeg zonlicht op valt. Houd ook in je achterhoofd dat het verhuizen van zonnepanelen geen eenvoudige klus is. Je hebt sowieso de hulp van een vakman nodig.

Weet ook dat je vandaag veel minder voor zonnepanelen betaalt dan pakweg tien jaar geleden. Daarom is het misschien interessanter om nieuwe panelen te kopen. Als je je oude zonnepanelen achterlaat, stijgt je oude woning in waarde. En je hebt trouwens een hoger rendement met nieuwe zonnepanelen. Win-win!

Op de verhuiswagen
Wil je ze toch meenemen? Geef dan zo snel mogelijk je nieuwe adresgegevens door aan de netbeheerder. Het enige wat je dan nog moet doen, is je zonnepanelen verhuizen. Let wel: van zodra de panelen op je nieuwe dak liggen, moeten ze sowieso opnieuw gekeurd worden. Een erkend installateur moet een AREI-keuring (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) uitvoeren.

Investeerde je in zonnepanelen omwille van de groenestroomcertificaten? Die blijf je behouden, ook als je je zonnepanelen verhuist. Van zodra je de installatie opnieuw gebruikt, loopt de teller gewoon verder waar hij gestopt was. Maar dan moet je dus wel de hele installatie, zonnepanelen, omvormers én groenestroommeter, verhuizen.

Valkuil
Wie een nieuwe woning koopt, is verplicht een EPB-aangifte op te maken. Dat is een rapport waarin beschreven staat of je al dan niet aan de EPB-eisen voldoet. Zonnepanelen spelen hierin een belangrijke rol, aangezien ze een invloed hebben op je energieprestatie. Toch is het niet slim om je panelen, als je ze verhuist, op te nemen in de EPB-aangifte, want dan verlies je immers het recht op groenestroomcertificaten.

Bron: Lumiworld
Overzicht