Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Zelf een sauna bouwen: de moeite waard?

Een bezoekje aan de sauna reinigt lichaam en geest, en maakt dat we ons helemaal ontspannen. Redenen genoeg om zelf een sauna in huis te bouwen?

Als je een 'doorgewinterde' saunafanaat bent, kan je overwegen om zelf bij je thuis een sauna te bouwen. Dan staat het je vrij om een saunabeurt te nemen wanneer je maar wil, zonder daarvoor telkens een fiks bedrag neer te tellen.

Weet wat kan en wat je wil

Stel jezelf enkele belangrijke vragen voor je begint te bouwen. Waar komt de sauna te staan? Wat is het beschikbare elektrische vermogen? En welk model verkies je: een klassiek Fins model of een infraroodcabine?

Wanneer je dit weet, kan je starten met de praktische voorbereidingen.

De beschikbare ruimte


Het is uiterst nuttig dat je bepaalt hoeveel plaats je juist nodig hebt voor je sauna. Een juiste inschatting is cruciaal.

Onze tip? Hou je ontwerp binnen de perken. Te veel mensen bouwen hun sauna te groot, in plaats van groot genoeg. En dat heeft uiteraard gevolgen voor de energierekening.

Een bouwpakket of een specialist


Ben je best wel een handige Harry, maar gaat een sauna bouwen je net iets te ver? Dan doe je er misschien goed aan om te kiezen voor een bouwpakket. Je bent dan 100% zeker dat je over de juiste onderdelen beschikt en hoeft alleen maar het bouwplan te volgen.

Heb je daarentegen twee linkerhanden? Dan kan je best beroep doen op een specialist.

Hoe zit het met de prijs?

Een eigen sauna bouwen is best wel een investering, maar te verantwoorden als je een echte saunaliefhebber bent. Hoeveel het kost om een sauna te bouwen? Dat hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Een eenvoudige standaardsauna zal je ongeveer 4.000 euro kosten, terwijl je voor een high-tech exemplaar met de laatste technische snufjes tot wel 25.000 euro neertelt. Je kiest natuurlijk zelf welke keuze binnen je budget past en waar je behoefte aan hebt.

Extra tips en tricks


Een sauna bouwen is geen sinecure. Er komt heel wat bij kijken. Deze puntjes worden alvast vaak over het hoofd gezien:

Voorzie banken van verschillende hoogtes. Zo kan je tijdens de saunasessie regelmatig afwisselen van temperatuur.
Installeer de deur van je sauna zodat die naar buiten draait. Want ook veiligheid is belangrijk.
Zorg voor een goede isolatie, anders verlies je veel warmte en lopen de energiekosten al gauw de spuigaten uit.

Bron: Hebbes.be
Overzicht