Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Hoe het nu zit met de slimme energiemeter in Vlaanderen?

1. Welke meters komen er in Vlaanderen?

Sinds 2010 werd de slimme energiemeter uitgetest. Eerst bij 5000 gezinnen in Leest en Hombeek, daarna bij meerdere gezinnen in heel Vlaanderen. Begin 2017 gaf Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) groen licht voor de invoering vanaf 1 januari 2019. Vanaf dat moment wordt voor zowel gas- als elektriciteitsdistributie een digitale meter de norm.

2. Wie krijgt als eerste de slimme meters?

De digitale energiemeter wordt stapsgewijs ingevoerd. In eerste instantie bij nieuwbouw en verbouwingen, voor eigenaars van zonnepanelen en voor bewoners die gebruik maken van een budgetmeter. Dat type verdwijnt, want de budgetmogelijkheid wordt met de digitale energiemeter op afstand bestuurd. Vanaf 2019 kan je ook zelf een slimme meter aanvragen bij je netbeheerder.

3. Voordeel: meteropnames zijn verleden tijd

De automatische communicatie door de slimme energiemeter is een groot voordeel: je hoeft zelf je meterstanden niet meer door te geven. De meter doet dat voor jou. Elk kwartier zelfs. Het bezoek van de meteropnemer wordt dus verleden tijd. Bovendien krijg je makkelijk een gedetailleerd overzicht van je dagdagelijks verbruik. Daar bestaan nu al apps voor.

Eandis meldt dat je bij de installatie niet meer moet kiezen tussen een enkelvoudige of tweevoudige elektriciteitsteller. De slimme meter switcht zelf in functie van je elektriciteitsabonnement.

4. Voordeel: betere budgetcontrole

Zonder energiecontract wordt je meter afgesloten. Vandaag kost zo’n afsluiting en de heropening nadien handenvol geld. Met de slimme meter doet de nutsmaatschappij dat op afstand zodat de kosten beperkt blijven.

Vanaf 2019 is de budgetmeter geen bijzonder toestel meer: de budgetcontrole gebeurt op afstand. Zonnepaneeleigenaars hoeven trouwens niets te vrezen: de zonne-energie die ze aan het net leveren, wordt door een aparte teller gemeten.

5. Enkele bedenkingen bij de digitale energiemeter

De invoering zorgt ook voor vragen: kan je je verbruiksgegevens ook zonder app eenvoudig aflezen? Hoe wordt het signaal doorgeseind en is je privacy beschermd? De belangrijkste vraag blijft voorlopig onbeantwoord: wie draagt de kostprijs van de slimme energiemeters, de netbeheerders of jijzelf als eindgebruiker?

Bron: www.vlaanderen.be / www.eandis.be
Overzicht