Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Waarom ook jij tegen 2020 rookmelders in huis moet halen

1. Hoe de regelgeving nu is

Momenteel is een rookmelder al in veel woningen verplicht: in nieuwbouwhuizen en bij grondige renovaties met stedenbouwkundige vergunning. Het aantal verplichte rookmelders hangt af van de indeling van je huis. één brandalarm volstaat in heel wat woningen.

In huurwoningen is één rookmelder per verdieping verplicht. Tenzij je huurcontract dateert van vóór 2012 en het verhuurde huis of appartement na 1945 gebouwd werd. Daar moet een brandalarm pas vanaf 1 januari 2019.

2. Nieuwe regels in 2020?

Als de nieuwe regels worden aangenomen, is er vanaf 1 januari 2020 niet langer een onderscheid tussen verschillende woningen: bestaand of nieuwbouw, verhuurd of zelf bewoond: elke woning moet dan op iedere verdieping minstens één rookmelder hebben. Aankoop en installatie zijn altijd voor de eigenaar. De huurder moet enkel de batterijen vervangen.

3. Waarom de regelgeving strenger wordt

Cliché of niet: een rookmelder kan jouw leven en dat van je huisgenoten redden. In Noorwegen vallen er 2,2 doden per miljoen inwoners minder bij woningbrand sinds de rookmelder er verplicht werd. Vooral ’s nachts is hij cruciaal: de meeste slachtoffers worden verrast in hun slaap als er brand uitbreekt.

r


4. Welke rookmelder je koopt

Als je een rookmelder koopt, moet die een Europese CE-markering hebben en voldoen aan de zogenaamde NBN EN 14604-norm. Je kiest ook best voor een optische rookmelder en geen ionische variant. Die is vanaf 2020 niet meer toegelaten.

5. Waar je de rookmelder plaatst

Hang rookmelders aan het plafond in gang of trappenhal. Zeker niet in de keuken, waar kookdampen voor vals alarm kunnen zorgen. In een woning met verschillende verdiepingen gebruik je rookmelders die met elkaar in verbinding staan. Dan gaat het alarm boven in de woning af als er beneden brand is, en omgekeerd.

Opgelet: vergeet zeker niet de batterij van elke rookmelder op tijd te vervangen!

Bron: Vlaanderen.be / Gezondheid.be
Overzicht