Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Hoe condensatie in je woning voorkomen?

Oorzaak

Condensatie in een woning is in de meeste gevallen te wijten aan een gebrek aan ventilatie. Het is vochtige lucht die ontstaat door dagdagelijkse handelingen zoals koken, wassen, enzovoort.

Door onvoldoende te ventileren, ontstaat er condensatie in een woning en wanneer hier niet tijdig iets aan gedaan wordt, kan condensatie op de muren schimmelplekken en vochtproblemen voortbrengen. En alsof dit nog niet erg genoeg is, zijn schimmel en vocht is niet altijd meteen zichtbaar voor het blote oog, dus laat het probleem vooral niet te lang aanslepen omdat je denkt dat de gevolgen nog niet zichtbaar zijn.

Je kunt schimmel of vocht ook waarnemen door zijn muffe geur in bepaalde ruimte, of door stukjes behangpapier of verf die beginnen los te komen. Bovendien is vocht in huis niet enkel een probleem voor je woning, maar ook erg schadelijk voor je gezondheid.

schimmel

Oplossing

De oplossing voor een condensatieprobleem is ventileren! Door voldoende verse lucht binnen te laten, vervang je deze door de schadelijke, vochtige lucht van binnen. Indien je de gevolgen van de condensatie al ziet op de muren, is het afwachten tot ook deze plekken volledig uitdrogen tijdens de ventilatie. Wanneer dit in orde is, kunnen ook eventuele schimmel definitief verwijderd worden.

Ventileren kun je in de eerste plaats doen door bijvoorbeeld regelmatig de ramen en deuren in je woning eens open te zetten en goed te laten tochten. Dit is misschien niet zo aangenaam tijdens de wintermaanden, maar wel cruciaal om condensatie te voorkomen.

d

Wanneer dit niet voldoende is of je wilt liever dat je woning automatisch geventileerd wordt, kun je kiezen voor een ventilatiesysteem. Via deze manier kun automatisch en op natuurlijke of mechanische wijze, je woning ventileren. De mechanische of natuurlijke optie hangt af van welk soort ventilatiesysteem je kiest.

Vaststellen

Condensatie vaststellen is niet moeilijk. Houd je ramen in het oog en je merkt meteen of een bepaalde ruimte gevoelig is aan condensatie. Wil je ook met zekerheid weten of het vocht zich niet op de muren gezet heeft en eventueel schimmel veroorzaakt? Dan is het aangeraden om een professional je muren te laten meten op vocht. Op deze manier weet je zeker hoe erg de problematiek is en welke mogelijke oplossingen kunnen zijn voor je probleem.

Bron: Hebbes.be
Overzicht