Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Een voordelige renovatielening tijdens Batibouw: 7 tips

De volgende 7 tips kan je gebruiken om tijdens Batibouw een zo gunstig mogelijke verbouwingslening af te sluiten.

1. Ga voorbereid naar de beurs

Stap Brussels Expo niet onvoorbereid binnen. Maak je huiswerk en bezoek de websites van alle banken die scherpe rentetarieven bieden voor woonkrediet, renovatie- en energieleningen.

Als je niet precies weet welke banken hun rentevoet tijdens deze periode verlagen, kan je ook een vergelijkingswebsite raadplegen. Op dergelijke sites krijg je een goed beeld van welke banken relevant zijn en kan je meteen doorklikken naar de webpagina van deze instellingen.

2. Vergelijk appels met appels

Het zou voor consumenten een stuk overzichtelijker zijn als alle banken hun formule simpelweg als renovatielening of verbouwingslening in aanbieding hadden. Helaas willen de financiële instellingen hun product graag onderscheiden. Ze gebruiken daarom ook commerciële namen als ‘comfort thuis lening’, ‘werken en decoratie krediet’ en ‘lening werkzaamheden’.

Hierdoor kan er enige verwarring ontstaan met andere kredietformules. Bijvoorbeeld met groene leningen (‘krediet ecologische werken’, ‘woonlening eco & protect’ e.a.) en hypothecaire leningen (‘woonkrediet’, ‘woonlening’). Let erop dat je bij het bestuderen en vergelijken van aanbiedingen met een renovatielening te maken hebt.

Voor energiebesparende maatregelen kan je opteren voor een groene lening. Bij energiezuinig renoveren kan je een goedkopere lening verkrijgen. Hier hangen geen dossierkosten aan vast waardoor de JKP een stuk lager is.

3. Vind de laagste JKP

Rond de Batibouw periode bieden banken traditioneel hun laagste JKP op renovatieleningen aan. Door een zo laag mogelijk percentage te vinden kan je over de looptijd van de lening (doorgaans 5 tot 10 jaar) veel besparen op kredietkosten.

Stap 1: Vergelijk de JKP-percentages van banken eerst online op een vergelijkingssite.
Stap 2: Selecteer 4 tot 5 banken met de laagste JKP (voor het bedrag dat je wilt lenen).
Stap 3: Bezoek deze banken of vraag online een gratis offerte aan en vergelijk.

4. Is een renovatielening met de laagste JKP altijd de goedkoopste?

Bij een renovatielening moeten alle kredietkosten (interest, dossierkosten, provisies) in het jaarlijks kosten percentage worden opgenomen. Naast het JKP mogen de banken geen andere kosten in rekening brengen. De lening met het laagste JKP is daarom altijd de goedkoopste.

5. Reken zo exact mogelijk uit hoeveel geld je nodig hebt voor een verbouwing

Om in aanmerking te komen voor een renovatielening zal je middels offertes van erkende bedrijven moeten kunnen aantonen dat het volledig bedrag gebruikt gaat worden voor verbouwingen aan je woning. Sommige banken laten ruimte voor doe-het-zelf kosten.

6. Plaats verzekeringen onder een vergrootglas

Bij een verbouwingslening kan je ook kiezen voor een individuele levensverzekering, groepsverzekering (met partner) of schuldsaldo-verzekering. Dit soort verzekeringen kan je vaak bij de bank afsluiten, maar je kan er ook voor terecht bij jouw verzekeraar. Tijdens Batibouw zijn er soms kortingen op de premie beschikbaar. Bekijk onder meer als:

Je verplicht wordt om voor een bepaalde verzekering of verzekeraar te kiezen.
De door een bank aangeboden verzekering niet voordeliger bij een andere verzekeraar kan worden afgesloten.
Een premiekorting slechts eenmalig is of voor meerdere jaren geldt.

7. Sluit je renovatielening niet in de beurshal af

Tot slot. Laat je niet verleiden om in de Brussels Expo-hal je handtekening onder een contract te plaatsen. Hoe voordelig het aanbod van de bank ook lijkt. Als je thuis in alle rust de aanbiedingen naast elkaar plaatst is het mogelijk dat je een nog voordeligere optie zal ontdekken. De acties rond Batibouw gelden bijna altijd ook buiten het beursterrein (op de kantoren van de banken en online), vaak tot enkele weken na het evenement.

Bron: Hebbes.be
Overzicht