Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Waarom je niet met een nepmakelaar in zee wilt gaan

1. Waarom je niet wilt werken met een illegale makelaar

Er zijn heel wat redenen om een nepmakelaar te mijden: hij is niet verzekerd, kent de laatste regelgeving niet en houdt zich niet aan de deontologie die elke makelaar moet volgen.

Bovendien heeft hij geen ‘derdenrekening’, zodat al het geld dat hij ontvangt op zijn eigen rekening terechtkomt. Soms met dramatische gevolgen …

2. Contacteer de beroepsorganisatie

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) waakt over de kwaliteit van vastgoedbemiddelaars. Het BIV leidt makelaars op, onderzoekt of iemand illegaal tewerk gaat en kijkt na of erkende makelaars de plichtenleer naleven. Het instituut voert zelf onderzoeken uit met detectives en reageert op klachten van gedupeerden.

3. Hoe weet je zeker dat jouw makelaar erkend is?

Een legitieme makelaar krijgt een erkenning: een uniek BIV-nummer. De zelfstandige eigenaar van een vastgoedkantoor mag enkel woningen verkopen of verhuren als hij zo’n nummer heeft. Vraag of ook jouw makelaar dit heeft en controleer zijn gegevens op de website van het BIV. Wanneer jouw bemiddelaar illegaal werkt, kun je dat daar ook melden.

4. Wat het BIV doet met jouw klacht

De dienst Opsporing van het BIV heeft 3 taken: opsporing, onderzoek en opvolging. De Tuchtkamer van het BIV legt sancties op en controleert nadien of de overtreder zich aan de straffen houdt. Een illegale makelaar kan het contract dat hij met jou afsloot, niet afdwingen. Verkoopt hij je woning, dan moet je hem dus niet betalen.

5. Waarom de erkenning van makelaars belangrijk is

Het beroep van vastgoedmakelaar is beschermd: een makelaar volgt een lange opleiding en pas als hij alle wettelijke regels onder de knie heeft, mag hij zijn eigen kantoor opstarten.

Je verkoopt je woning maar één keer: dan wil je dat alles zo goed, vlot en veilig mogelijk verloopt. Doe daarom een beroep op een erkende makelaar: hij weet welke regels van toepassing zijn, hoe hij de beste prijs onderhandelt en waar jouw geld in veilige handen is.

Bron: hebbes.be
Overzicht