Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Hoe je woning voldoende verluchten tijdens de winter?

Ventilatie in een woning is belangrijk voor de gezondheid van de bewoners, of het nu zomer of winter is. Het is cruciaal om de vochtige of vervuilde binnenlucht regelmatig te vervangen door verse buitenlucht. Binnenlucht bevat na verloop van tijd vocht, koolstofdioxide en andere schadelijke stoffen.

Je woning regelmatig verfrissen, is niet enkel cruciaal voor de gezondheid van de persoon die in het huis of appartement woont, maar ook voor een goede staat van de woning.

Zelf verluchten

De stap naar een verlucht huis is gemakkelijk. Door je enkele eenvoudige gewoontes aan te meten, zorg je ervoor dat de lucht in huis al snel een pak gezonder is. Denk aan: ’s morgens de ramen van je slaapkamer een uurtje openzetten, het badkamerraam openzetten nadat je gedoucht hebt, enzoverder. Maar bijvoorbeeld ook even alle ramen in huis openzetten wanneer je dweilt. Je vloer droogt sneller en de lucht in huis is ook mee “schoongemaakt”.

Maar zelf verluchten gaat niet enkel om ramen openzetten en de koude buitenlucht binnenlaten. Het is ook heel belangrijk dat je goed verwarmt. Want wanneer vocht in de lucht in aanraking komt met een koud oppervlak, condenseert de lucht. Deze condensatie kan vochtproblemen en schimmel veroorzaken. Vooral de afwisseling van regelmatig korte periodes koude buitenlucht binnenlaten en daarna je woning weer verwarmen, is het meest doeltreffend.

Mechanisch ventileren

Je woning zelf verluchten, is een goede eerste stap, maar wanneer je echt goed wilt ventileren in huis, en hierbij liefst zo weinig mogelijk energie bij wilt verliezen, kun je beter mechanisch ventileren. Want laten we eerlijk zijn, door steeds de ramen open te zetten en daarna goed te verwarmen, lopen de verwarmingskosten wel op.

Een mechanisch ventilatiesysteem regelt de toevoer en afvoer van lucht in je woning automatisch en zo efficiënt mogelijk. Bovendien zijn er systemen die extra focussen op energiezuinig ventileren. Je goed informeren over de verschillende ventilatiesystemen is dus de boodschap.
Overzicht