Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

4 tips om je kans op een lening te vergroten

Als je overweegt een lening aan te vragen, hoe kun je er dan voor zorgen dat jij deze lening ook daadwerkelijk krijgt? De bank neemt uiteindelijk de beslissing om je al dan niet dat geld te lenen. Gelukkig zijn er enkele tips waarmee je jouw kans op een lening vergroot.

1. Vermijd de zwarte lijst

Voordat je je lening aanvraagt, moet je zelf nagaan of jij je vorige leningen altijd netjes op tijd hebt afbetaald. Is dat het geval? Dan kan je waarschijnlijk zonder problemen een lening aanvragen.

Wanneer je eerder al problemen hebt gehad, ga dan na hoelang dat geleden is. Wanneer je na een betalingsachterstand het bedrag hebt geregulariseerd, blijf je alsnog 12 maanden op de zwarte lijst staan. Als je één jaar je schulden niet terugbetaalt, zal je zelfs voor 10 jaar op deze lijst staat. Wie op de zwarte lijst staat, kan onder geen enkele voorwaarde een nieuwe lening aangaan.

2. Geef een onderpand

Een borgstelling kan zeker helpen om het vertrouwen van de bank te winnen. De bank heeft namelijk door de borg een zekerheid dat, wanneer jij je schuld niet kunt afbetalen, de lening alsnog terug kan worden betaald.

Er bestaan verschillende soorten borg. Zo kan het dat, wanneer jij niet langer je schulden kunt terugbetalen, de schuldeiser eerst naar jou komt om het geld te eisen en slechts voor de overblijvende schuld naar de borgsteller kan gaan. Een andere mogelijkheid is ook dat de schuldeiser zowel bij jou als de borgsteller het volledige bedrag kan opvragen. Dit wordt hoofdelijke borg genoemd. Bij ondeelbare borg zijn er verschillende mensen borgsteller en kan de schuldeiser bij iedereen vragen om de borgsom.

3. Kies de juiste bank en het juiste aflossingsplan

Stap niet zomaar naar de eerste de beste bank, maar doe van tevoren wat onderzoek. Je kunt best eerst een simulatie maken van je lening, zodat je kan zien welke lening best bij jouw wensen aansluit.

Je kan vaak ook een simulatie maken op de website van de bank zelf. Zo kun je kijken welke looptijd best bij jou past en welke rente hierbij aansluit. Bij een langere looptijd betaal je namelijk meestal een hogere rente. De bank zal je zelf vaak ook adviseren wat haalbaar is voor jou om maandelijks af te betalen. Kies de bank die best bij je past en waar het goed en betrouwbaar voelt. Wanneer jij vertrouwen toont in de bank, zal de bank dit ook in jou hebben.

4. Bereid je voor

Zorg dat je alles op orde hebt vooraleer jij je lening gaat aanvragen. Zorg dat je al enige tijd je rekeningen netjes op tijd hebt betaald en dat je beschikt over de juiste papieren (identiteitskaart, loonfiches enzovoort).

Probeer verder zoveel mogelijk gegevens te verzamelen over je inkomsten en uitgaven. Maak een overzicht van je inkomsten, maandelijkse uitgaven en hoeveel je per maand ongeveer overhoudt. Wanneer je laat zien dat je elke maand iets overhoudt, geeft dit aan dat je in staat bent om te sparen.

Heb je een wat kleiner budget, laat dan zien dat je goed met geld om kan gaan en niet al je geld uitgeeft. Als vuistregel, zorg dat je maandelijkse aflossingen niet hoger zijn dan één derde van je maandinkomen. Zo zal je meer kans hebben om een lening te krijgen.

Wanneer je je leningsaanvraag gaat doen, kleed je dan deftig en kom op tijd! Dit laat de bank zien dat je het serieus meent.

Niet gelukt?

Heb je geen lening kunnen bemachtigen? Niet getreurd. Het is dan misschien beter om nog even na te denken of een lening echt wel zo’n goed plan is nu. Misschien is je financiële situatie niet zo goed als jij zelf denkt en wil de bank je ervan weerhouden om in een schuldenspiraal te geraken.

Daarnaast kan het ook liggen aan externe factoren. Wanneer er financiële onzekerheid in de lucht hangt, kunnen banken namelijk wat voorzichtiger zijn met het toekennen van een lening.

Probeer het nog een keer wanneer je er financieel beter voor staat of wanneer de economie weer wat is aangetrokken. Houdt altijd in het achterhoofd dat het beter is eerst te sparen vooraleer uit te geven, want geld lenen kost ook geld!

Bron: Hebbes.be
Overzicht