Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

7 tips om de winter te overleven zonder zorgen

1. Draait alles goed?

Geen zin in het jaarlijks onderhoud van je verwarmingsketel? Fout! Een propere ketel werkt zuiniger en veiliger. Laat zeker je schoorsteen op tijd kuisen. Je zou niet de eerste zijn die de kerstdagen in het ziekenhuis doorbrengt na een zuurstoftekort.

2. Hoe dik is je dak?

Met het blote oog zie je niet hoe goed een dak geïsoleerd is. In de winter wordt dat pijnlijk duidelijk. Een EPC leert je meer over de toestand van je dak. Heel wat gemeentes doen ook thermische scans; een stadskaart toont welke daken last hebben van warmteverlies. Sowieso is dakisolatie verplicht in 2020: maak er dus werk van!

3. Is je dak gezond?

Een goed verzorgd dak is een absolute must. Spoor lekken tijdig op, herstel kapotte dakpannen en maak verstopte afvoergoten proper. Een klein lek kan grote waterschade veroorzaken. Gebarsten dakpannen breken bij vrieskou. Water, ijs en sneeuw wegen kilo’s: je huis zou niet het eerste zijn dat instort onder al dat gewicht!

4. De kleintjes niet vergeten?

Isoleer je brievenbus, je kattenluik en je keldergaten. Als je budget geen nieuwe ramen toelaat, kies je warmtefolie en goede gordijnen. Die houden ook wat koude buiten.

Kijk zeker je ventilatiesysteem na. Isolatie zonder ventilatie zorgt voor een erg ongezonde binnenlucht.

5. Gebuisd voor isolatie?

Zelfs met de beste ketel komt er koud water uit de kraan als dat lang onderweg is. Isoleer je leidingen dus goed.

Vergeet je buitenkraantje en de waterleidingen in buitenruimtes niet. Pomp het water vóór de vrieskou uit de leidingen van poolhouse, veranda of garage. Als het bevriest, zet het uit en gaan je buizen stuk.

6. Begrijp jij je thermostaat?

Wees slimmer dan de vorst: start je verwarmingsketel een uur voor je wekker van zich laat horen en zet hem af nog voor je in bed kruipt. Zo heb je de ideale temperatuur in huis en bespaar je op je energierekening.

7. Ticket naar de zon

Is de Belgische winter niets voor jou en trek je naar het zonnige Zuiden? Groot gelijk! Vergeet niet dat je woning het hier intussen wel koud heeft. Programmeer dus je thermostaat, maak deuren en ramen tochtvrij en zorg voor voldoende stookolie in je tank.

Bron: Hebbes.be
Overzicht