Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Waarom heb ik een notaris nodig?

Plannen om een lap bouwgrond, appartement, huis of villa aan te schaffen? Wellicht is dat geen beslissing waarvoor je over één nacht ijs gaat. Een notaris kan je onpartijdig advies verlenen en uitleggen hoeveel kosten er bovenop de aankoopsom verschuldigd zijn. Hij of zij is de sleutelfiguur vanaf de beslissing van de aankoop tot de ondertekening van de notariële akte.

Heb je een krediet nodig om het onroerend goed te kunnen betalen? Dan heb je eveneens een notaris nodig want voor het vestigen van een hypotheek is een notariële akte vereist.

Vastgelegde tarieven

Welke notaris moet je precies kiezen? Net zoals bij advocaten en andere vrije beroepers kiezen mensen vaak voor iemand die ze persoonlijk kennen of in de familie- of vriendenkring gekend is. Tegenwoordig zijn er zo’n 1.500 notarissen actief in België. De prijs zal in geen geval een doorslag kunnen bieden bij je keuze. Een notaris mag de vergoeding voor zijn diensten immers niet zelf kiezen. De wetgever heeft voor de meeste gebeurtenissen tarieven vastgelegd.

Kies zelf een notaris

Elke partij kan vrij een eigen notaris kiezen voor de aan- of verkoop van een onroerend goed. Kandidaat-kopers kunnen voor het ondertekenen van de verkoopovereenkomst meestal kosteloos advies inwinnen. Hij of zij kan je uitleg geven over een beding van aanwas, over de kosten bij een openbare verkoop of het tijdstip van betaling van de aktekosten.

Hoeveel kost dat?

Het ereloon van een notaris is proportioneel en degressief. Dat betekent dat het percentage opgesplitst is in verschillende schijven en daalt naargelang de verkoopprijs stijgt. De tarieven zijn vastgelegd bij Koninklijk Besluit. Dankzij een handige rekenmodule op de Notaris-website kun je pijlsnel een schatting krijgen van de registratierechten en het ereloon voor de notaris.

Notaris nodig? Klik snel even door naar www.notaris.be om de contactgegevens van een notaris in jouw buurt op te vragen.

Bron; Hebbes.be
Overzicht