Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

5 vragen bij het afsluiten van een lening

"De Belg is geboren met een baksteen in de maag." Die uitspraak blijkt te kloppen, want we investeren veel in vastgoed: ongeveer 70% van de Belgen is eigenaar van een eigen woning. Maar voor zo’n grote investering is een lening meestal noodzakelijk. Ga daarbij niet te overhaast te werk, maar stel je even deze vragen:

1. "Kan ik de woning betalen?"


Wees eerst en vooral realistisch over de prijsklasse waarin je huis valt. Kun je deze prijsklasse aan: ja of neen? Als je geen idee hebt in welke prijsklasse je moet zoeken, kun je altijd terecht voor een vrijblijvend gesprek bij je bank of immokantoor.

2. "Kan ik de kosten van een lening aan?"


De prijs van de woning is het grootste bedrag, maar houd er rekening mee dat een lening nog extra kosten met zich meebrengt. Zo moet je bijvoorbeeld ook dossier- of afhandelingskosten en rente betalen. Voor de rente heb je echter wel een keuze tussen een vaste of variabele rente.

Ook de kosten van de bankexpertise mogen niet worden vergeten. Deze kunnen sterk variëren van bank tot bank. Ten slotte moet je ook nog rekening houden met de levensverzekeringspremie en schuldsaldoverzekering.

3. "Is mijn maandelijkse aflossing realistisch?"


Bij het afsluiten van een lening zal de bank je maandelijkse aflossing bepalen. Maar het is niet omdat deze aflossing voor jou werd opgesteld, dat deze ook aansluit bij jouw levensstijl. Wees daarom eerlijk met jezelf en stel jezelf de vraag: kan ik dit budget maandelijks missen en toch voldoende overhouden om te leven?

4. "Wat is de termijn van mijn lening?"


De maandelijkse aflossing hangt dan weer af van de termijn van de lening. De aflostermijn van een lening ligt over het algemeen tussen 15 en 30 jaar. Zorg dat je goed weet bij welke termijn welke maandelijke aflossing hoort en weeg je opties af.

5. "Welke kredietformules zijn er?"

De jongste jaren is er een ruime variëteit aan kredietformules, maar welke past nu bij jou? Enkel door de formules van verschillende banken te vergelijken kun je te weten komen welke formule het best bij jou aansluit. Rek dus genoeg tijd uit om deze vergelijking te maken.

Vergeet tot slot niet dat de voorwaarden voor jouw lening afhangen van je persoonlijke situatie. De condities van je lening gaan gepaard met je leeftijd, je persoonlijke ambities, je draagkracht om de lening af te lossen en de wijze van aflossing. Genoeg info vergaren bij verschillende instanties is dus cruciaal om de juiste lening op jouw maat te vinden.

Bron: Hebbes.be
Overzicht