Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Overleef je renovatie met kinderen: 5 tips

Een renovatieproject duurt meestal enkele weken tot maanden. En sommige dingen kan en wil je gewoon niet uitstellen tot je kinderen het huis uit zijn. Zenuwslopende scenario’s in gedachten? Die vermijd je best. Want je gezin in balans houden, is misschien nog belangrijker dan een succesvolle renovatie.

1. Verzorg jezelf


Kinderen voelen snel jouw emoties. Als je gestresseerd, uitgeput en angstig bent, dan gaan ze jouw gevoelens misschien overnemen. Je kan ook niet goed voor je kinderen zorgen als je negatieve emoties hebt. Sla je eigen ontspanning dus niet over.

Ga regelmatig op date met je geliefde, doe aan sport en drink een occasioneel alcoholisch drankje met vrienden.

2. Verstoor je routines niet


Oké, je woning ligt zo goed als in puin door de renovatiewerken. Maar dat betekent niet dat je zoals in een oorlog in survivalmode moet gaan.

Kinderen vertrouwen op structuur en routine. Ze kunnen soms heel drastisch reageren op verandering. Anticipeer daarop en behoud je routines: samen eten op dezelfde tijdstippen, naar bed met een verhaaltje en spelen in de tuin op zondag.

3. Geef je kinderen verantwoordelijkheid

Als je je kinderen kleine taken geeft of kleine beslissingen laat maken, voelen ze zich meer betrokken bij het renovatieproces. Laat ze bijvoorbeeld de kleur van de muren of het keukeneiland mee kiezen.

Of laat ze een deur schilderen – waar je dan indien nodig stiekem nog eens over gaat met de verfborstel.

4. Geef het goede voorbeeld


Renovatie is stress. Dat is een feit. Het zorgt vaak voor onenigheid met je aannemer, en soms ruzies. Heb je meningsverschillen? Bespreek die dan op een volwassen manier, want je kinderen nemen jouw gedrag snel over.

Tip: wanneer je aannemer je vertelt dat hij nog twee weken extra nodig heeft en dat hij over het budget zal gaan, neem dan diep adem en tel tot tien. Onze ervaring (en die hebben we) leert dat dit helpt om niet in een woedeaanval uit te barsten.

5. Leg het onverwachte uit


Een renovatieproject uitleggen aan kinderen is moeilijk. Zes maanden lijkt voor hen namelijk een eeuwigheid. Daarom is het goed om duidelijk uit te leggen wat de renovatie zal inhouden.

Sta je al klaar met je technische tekeningen? Berg die maar terug weg. Maak het voor hen begrijpelijk. Met simpele tekeningen, bijvoorbeeld. Of waarom niet met Lego-bouwstenen?

Bron: Houselogic.com / Mom.me
Overzicht