Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Leer toekomstgericht verbouwen met Start2Renovate

Wil je zelf ook heel energiezuinig gaan renoveren en jouw woning ook futureproof maken, bezoek dan deze Start2Renovate-modelwoning tijdens de Vlaamse Renovatiedag op zondag 29 mei 2016.

Van E546 zerocomfort naar E23 Multi-Comfort

In 2013 ging de groep Saint-Gobain (Gyproc, Isover, Saint-Gobain Glass en Weber) in samenwerking met Daikin, Velux, Sigma en Reynaers de uitdaging aan om een woning in het Antwerpse Hoboken - die dateerde van 1960 en op energetisch vlak zo lek was als een zeef - om te vormen tot een bijna-nulenergiewoning. Naast die ambitieuze doelstellingen op het vlak van energie-efficiëntie streefde de groep ook ambitieuze doelstellingen op het vlak van woonkwaliteit na. De gerenoveerde woning diende namelijk hoog te scoren op alle 5 de zogenaamde Multi-Comfortcriteria, i.e. zijn bewoners een uitstekend thermisch, esthetisch, akoestisch, licht- en luchtcomfort bieden.

Missie geslaagd, zo blijkt, want na uitvoering van de werken, kon de woning indrukwekkende scores voorleggen: de waarden gingen van E546 naar E23 – dus beter dan wat van een nieuwbouwwoning wordt verwacht vanaf 2021 – , van K285 naar K33, en de luchtdichtheid van 14,5 h-1 naar 1,12 h-1. De luchtgeluidsisolatie werd gemiddeld verbeterd met ongeveer 10 dB, de contactgeluidsisolatie tussen de zolder en de onderliggende kamers met ongeveer 24 dB en de gevelisolatie met ongeveer 5 dB.
start to renovate
Deelnemer Vlaamse Renovatiedag

Op zondag 29 mei, tijdens de Vlaamse Renovatiedag, kan je de Start2Renovate-modelrenovatie ‘in real life’ gaan bewonderen aan de Schoonselhoflei 5 in Hoboken. Naast de uiteindelijke resultaten van de verbouwing krijg je er ook te zien hoe de woning er voor de renovatie aan toe was en worden alle getroffen renovatiemaatregelen heel duidelijk aan de bezoeker uitgelegd en getoond.

Zo kan je er zien hoe een warmtepompsysteem werkt, hoe in het dak van de Start2Renovate-modelwoning 30 cm glaswol in 2 lagen werd aangebracht en hoe de buitenmuren van de woning in de spouw werden geïsoleerd en aan de binnenkant met thermisch en akoestisch isolerende wandplaten werden bekleed. Je kan ook zelf de stilte ervaren die werd gecreëerd door het bekleden van de binnenmuren met speciale akoestische wandplaten.

Ook leer je wat de meest energiezuinige schrijnwerkprofielen zijn en hoe je om een correcte glaskeuze te maken rekening moet houden met de oriëntatie van de woning, de thermische isolatie van het glas (Ug-waarde), de mate waarin het glas de warmte van de zon doorlaat (g-waarde) en de prijs van het glas in functie van de energetische prestatie.

Op de benedenverdieping van de Start2Renovate-modelwoning werd dan weer voor een gietvloer op basis van epoxy gekozen. Tijdens de Vlaamse Renovatiedag kan je zien hoe deze vloeren de uitstraling van een polybetonvloer hebben, maar zal je ook leren dat deze in een veel beperktere dikte (gemiddeld 10 mm) gegoten worden. Bij renovaties kan dat een wereld van verschil uitmaken.

Wie de Start2Renovate-modelwoning op 29 mei bezoekt, krijgt er eerstelijnsadvies en heel wat praktische tips & tricks van alle betrokken partners: architectenbureau denc!-studio, isolatiefabrikant ISOVER, Gyproc-gipssysteemoplossingen, hoogrendementsbeglazingsproducent Saint-Gobain Glass, mortelfabrikant Weber, Reynaers aluminium, dakvensterfabricant Velux en warmtepompproducent Daikin.

Start2Renovate 

Wie zijn woning naar het voorbeeld van de Start2Renovate-modelverbouwing ook futureproof wil renoveren maar zich tijdens de Vlaamse Renovatiedag niet naar Hoboken kan begeven, kan eveneens terecht op de website van Start2Renovate. Onder de buttons ‘dak en zolder’, ‘ramen en glas’, ‘muren en wanden’, ‘plafonds’, ‘vloeren’ of ‘technieken’, krijg je op een heel overzichtelijke en praktische manier uitleg over wat de overheid voor een welbepaalde situatie adviseert, welke oplossingen voorhanden zijn om aan deze richtlijn te voldoen, op welke premies en steunmaatregelen men een beroep kan doen en waar verdelers en plaatsers te vinden zijn. 

Bron: Hebbes
Overzicht