Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Je tuin omheinen: met panelen of gaas?

DRAADPANELEN

Draadpanelen zijn duurder, maar steviger en vormvaster dan tuingaas. Bovendien zijn ze eenvoudiger te installeren, zelfs als je geen ervaren klusser bent. Ze zijn op zich voldoende stevig en je hoeft ze dus niet op te spannen.

Je bevestigt twee palen aan weerszijden van het eerste paneel en zet het geheel recht in vooraf uitgegraven putten. Vervolgens stort je het beton, zet je alles pas en werk je stelselmatig verder, paneel per paneel.

TUINGAAS

Tuingaas op rol is goedkoper dan panelen. Maar daar tegenover staan een iets mindere stevigheid en complexere plaatsing. Eerst moet je alle palen plaatsen en betonneren. Daarna span je de draad aan en dat vergt toch enige handigheid. Het is belangrijk dat de spanning perfect is.

FUNCTIONALITEIT EN BEPLANTING

Qua functionaliteit zijn ze aan elkaar gewaagd. Tuingaas is met draaddiktes tot 2,5 millimeter inderdaad minder stevig dan draadpanelen (diktes tot 4,5 mm), maar dat neemt niet weg dat het voldoende bescherming biedt. Veel hangt af van welk product je kiest: een dunnere draaddikte voor basic toepassingen, een extra stevige variant voor delicatere zaken, zoals het afschermen van het terrein van een hond bijvoorbeeld.

Van plan om klimplanten tegen je afsluiting te laten groeien? Dan kan je zowel met panelen als gaas aan de slag. Paneelafrasteringen zijn door hun dikkere draaddiameter sowieso voldoende sterk om het extra gewicht te torsenKIES JE VOOR GAAS OP ROL? 3 ONMISBARE TIPS!

Met klimplanten wordt je afrastering als het ware een muur. Traditioneel gelast tuingaas is onvoldoende sterk om alle krachten op te vangen. Gebruik daarom een geweven gaas. Dat is vormvast, veerkrachtig en geeft mee met de wind.
Kies voor palen met een grotere diameter. Gebruik ook een bovenbuis voor extra stevigheid.
Plaats de palen dichter bij elkaar en betonneer ze voldoende.

(as/hdl) - Bron: Bis Dossier 2015
Overzicht