Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Wat je moet overwegen voor je (terug) gaat samenwonen met je ouders?

Met je ouders samenwonen is een nieuwe trend. Alleen wonen is tegenwoordig heel duur en je ouders kunnen misschien wel een huisgenoot gebruiken als ze een dagje ouder worden. Een win-win dus! Maar zo vanzelfsprekend is het niet. Duidelijke afspraken zijn een must.

Ben je 30 jaar oud en woon je nog (of opnieuw) bij je ouders? Vroeger was dat not done, maar vandaag mag het weer. Alleen een woning kopen of huren is tegenwoordig bijna onmogelijk en zelfs samenwonen is zeer prijslijk. Daarom kiezen steeds meer twintigers en dertigers ervoor om samen te wonen met hun ouders. Maar er zijn enkele dingen die jullie best eerst bespreken.

ARCHITECT/INTERIEURONTWERPER NODIG?

Als er voor de grote verhuis eerst dingen aangepast moeten worden aan het huis, raadpleeg je best eerst een architect of interieurontwerper. Als je ouders bijvoorbeeld ouder worden, kan het handig zijn om een slaapkamer en badkamer op het gelijkvloers te hebben om trappen te vermijden, of als er toch geen weg rond de trap is, om een traplift te voorzien.

MONEY, MONEY MONEY

Geld zorgt vaak voor grote familieruzies. Je kunt er dus maar beter duidelijke afspraken over maken vooraleer je gaat samenwonen. Wie betaalt de huishoudelijke kosten? Wie betaalt de afbetaling van het huis? Elektriciteit? Water?

TAAKVERDELING

Wie neemt welke taken en klusjes voor zich? Maak een duidelijk schema met daarop wie welke taken in huis doet en hoe vaak ze moeten worden gedaan. Zo is er achteraf geen discussie mogelijk.

BLOEMETJES EN BIJTJES

Ja, er moet over seks gepraat worden. Wat als er iemand bij jou overnacht? Of als je een date wilt uitnodigen voor een etentje? Maar ook je ouders zijn misschien nog seksueel actief. Wat als zij een avondje alleen willen? Vragen die op het eerste gezicht misschien gênant lijken, maar zeker gesteld moeten worden.

VRIJHEID

Geef elkaar de vrijheid om te doen en laten wat jullie willen. Je bent geen kind meer en wilt dus ook niet meer gecontroleerd worden door je ouders over waar je naartoe gaat, hoe laat je thuis zult zijn, ... . Maar ook je ouders hebben hun vrijheid nodig. Ga er niet vanuit dat mama wel gekookt zal hebben, net zoals ze dat vroeger altijd voor je deed. Of dat papa de hond wel heeft uitgelaten. Ieder zijn vrijheid, maar met duidelijk afspraken natuurlijk.

Samenwonen met je ouders heeft voor -en nadelen. Een goede band met je ouders is vooral essentieel. Als dat goed zit en er goede afspraken gemaakt worden, zou het samenwonen moeten lukken.

Bron: Hebbes
Overzicht