Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Vlaming kiest voluit voor appartement

Strengere normen maken nieuw huis 20 procent duurder.

In de eerste vijf maanden van dit jaar betrof liefst 60 procent van alle bouwvergunningen in Vlaanderen een appartement. Dat is een opmerkelijke evolutie. Twintig jaar geleden waren huizen (65 procent van alle bouwvergunningen) nog duidelijk in de meerderheid.
Jongeren kiezen steeds meer voor de stad. Babyboomers verhuizen van hun ruime woning naar een appartement in het centrum van hun gemeente om er langer zelfstandiger te kunnen blijven wonen. De overstap naar een appartement komt er ook steeds meer uit financiële noodzaak. De koopkracht van de Vlaming is nauwelijks gestegen. De steeds strengere normen hebben de bouw van een nieuw huis zo’n 20 procent duurder gemaakt.
Voor een groeiend aantal mensen is een appartement de enige realistische financiële optie. Een degelijk appartement van ongeveer 250.000 euro is makkelijker te vinden dan een degelijk huis in die prijsklasse.
Een andere vaststelling is dat de appartementen steeds kleiner worden. In de jaren tachtig waren appartementen met een bewoonbare oppervlakte van 125 m² vrij gewoon geworden. De voorbije jaren is dat teruggevallen tot 67 m². Voor huizen spreekt men nu van 140 m².
view
Overzicht