Vanaf 1 juli zijn er opnieuw enkele belangrijke wetswijzigingen van kracht geworden die een directe impact hebben op wie bouwt, verbouwt of investeert in vastgoed. Zowel fiscale ingrepen als wijzigingen in subsidies en premies maken het noodzakelijk om goed geïnformeerd te blijven. Hieronder zetten we de vijf meest impactvolle veranderingen op een rij.
 

1. Hogere kostprijs voor gasketels: btw stijgt naar 21%

De aankoop van een nieuwe gasketel wordt vanaf 1 juli fors duurder. Minister van Financiën Jan Jambon (N-VA) heeft beslist om het btw-tarief voor verwarmingsketels op gas, stookolie en steenkool te verhogen van 6% naar 21% voor woningen ouder dan tien jaar. Deze maatregel kan een meerkost van enkele honderden euro’s betekenen voor wie een nieuwe ketel installeert.

Opmerkelijk: warmtepompen blijven wél onder het gunstige tarief van 6% vallen, als stimulans om te kiezen voor energie-efficiënte oplossingen. Daarnaast kan men sinds 1 juli geen Mijn VerbouwLening meer aanvragen voor gascondensatieketels. Wie wil lenen voor een gasketel, moet nu aankloppen bij een commerciële bank en mist dus het voordeel van de lage rentevoet van 1,5%.
 

2. Hervorming van de Mijn VerbouwPremie

De Mijn VerbouwPremie werd grondig hervormd door Vlaams minister van Energie en Wonen Freya Depraetere (Vooruit). De hervorming bevat drie grote wijzigingen:

  • Nieuwe doelgroepindeling: Er wordt een vierde inkomenscategorie toegevoegd, waardoor meer middelen terechtkomen bij de lagere inkomensgroepen.

  • Aangepaste premiebedragen: De tussenkomst wordt verhoogd voor lagere inkomens, terwijl ze daalt voor midden- en hogere inkomens (groepen 2 en 1).

  • Andere focus in type werken: Enkel werken die bijdragen aan de energetische verbetering van de woning komen nog in aanmerking. Hierdoor verdwijnen onder andere de premies voor binnenrenovaties en zonneboilers uit het systeem.
     

3. Definitieve verlaging van btw op sloop en heropbouw

Goed nieuws voor wie wil investeren in sloop en heropbouwprojecten: het tijdelijk verlaagde btw-tarief van 6% wordt permanent. Niet alleen particulieren, maar ook projectontwikkelaars en bouwbedrijven kunnen hiervan gebruik maken.

Let wel: de sociale voorwaarden blijven van kracht en de maximale bewoonbare oppervlakte van de woning daalt van 200 m² naar 175 m².
 

4. Nieuwe QR-code op je energiefactuur om tarieven te vergelijken

Om consumenten beter te informeren en te stimuleren om energieleveranciers te vergelijken, wordt vanaf juli een QR-code toegevoegd aan energiefacturen. Die leidt rechtstreeks naar een gepersonaliseerde vergelijkingspagina waarop jouw huidig contract wordt afgezet tegen de beste markttarieven.

De Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) vergelijkt het met de nutriscore op voedingswaren: eenvoudig en visueel overzichtelijk, met kleurcodes (groen, oranje, rood).
 

5. Saneringsplicht voor asbest versoepeld bij verkoop

Tot voor kort moest bij de verkoop van een woning met een asbestdak zonder dakgoot de bodem verplicht gesaneerd worden, uit vrees voor verontreiniging van de afdruipzones. Nieuw onderzoek toont nu aan dat deze zones niet significant verontreinigd zijn met asbestvezels.

Gevolg: de saneringsplicht voor deze gevallen vervalt. Wie dus een woning verkoopt met een asbestdak zonder dakgoot, hoeft geen bodemanalyse meer te laten uitvoeren voor deze specifieke zones.

Bron: Het Laatste Nieuws