Wanneer moet je meerwaardebelasting betalen bij de verkoop van een woning of bouwgrond in Vlaanderen?

Bij de verkoop van een woning of een bouwgrond kan er mogelijks een mooie meerwaarde gerealiseerd worden ten opzichte van de oorspronkelijke aankoopprijs. In België word je als verkoper dan belast op deze meerwaarde. Maar, hoeveel bedraagt deze meerwaardebelasting precies?

Bij een onroerend goed wordt er een verschil gemaakt tussen speculatief beheer en normaal beheer. Bij speculatief beheer is er vanaf de aankoop van het onroerend goed al de bedoeling om winst te maken bij herverkoop. In dat geval geldt er, ongeacht de tijd, een meerwaardebelasting van 33%.
Gaat het over een normaal beheer, wanneer je een onroerend goed hebt aangekocht zonder specifiek winstoogmerk, dan zal je een meerwaardebelasting van 16,5% betalen indien je de woning binnen de 5 jaar na eigen aankoop opnieuw te koop zet.

De meerwaardebelasting wordt berekend op het verschil tussen de aan- en de verkoopprijs van het onroerend goed waarbij ook diverse kosten in rekening mogen worden gebracht. 
Op de verkoop van je gezinswoning betaal je in principe geen meerwaardebelasting. Dat betekent dat je geen belastingen betaalt op het verschil tussen de oorspronkelijke aankoopprijs en de verkoopprijs. Dit geldt alleen als je  privé-eigenaar bent. Bovendien moet je als verkoper de woning minstens 12 maanden lang effectief ononderbroken bewoond hebben. Minstens 6 maanden daarvan moeten vallen binnen de periode van 12 maanden vóór de verkoop van uw gezinswoning.

Ook bij de verkoop van een stuk grond kan meerwaardebelasting een rol spelen. 
Bij normaal beheer wordt er een onderscheid gemaakt tussen de verkoop van het stuk grond binnen de 5 jaar na aankoop, in dat geval bedraagt de meerwaardebelasting 33%, en bij de verkoop van het stuk grond tussen het 6e en 8e jaar na aankoop, in dat geval bedraagt de meerwaardebelasting 16,5%.