Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Vermindering van de onroerende voorheffing bij nieuwbouw

Men kan een vermindering ontvangen van de roerende voorheffing voor een energiezuinige woning of ander gebouw. Het E-peil zal bepalen of een gebouw energiezuinig is en dat wordt vastgelegd in een energieprestatiecertificaat of EPC Bouw. De vermindering van de onroerende voorheffing wordt toegekend voor nieuwbouw, voor verbouwingen die gelijkgesteld zijn met nieuwbouw en voor gebouwen die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan.

Om deze toekenning te ontvangen maakt het niet uit of het gebouw bewoond is of de bewoner eigenaar is van het gebouw. Er moet wel altijd een stedenbouwkundige vergunning zijn aangevraagd en het gebouw moet een voldoende laag E-peil hebben.

De werken waarvoor een vermindering kan worden toegekend zijn vastgelegd in het Energiebesluit. Onderstaande gebouwen kunnen in aanmerking komen voor de vermindering:
- Nieuwbouw en verbouwingen die gelijkgesteld zijn met nieuwbouw (bv.: gebouwen die herbouwd zijn na volledige afbraak);
- Gebouwen met een ingrijpende energetische renovatie;
- Gedeeltelijke of volledige herbouw.

Het bedrag van de vermindering is afhankelijk van drie factoren. Op welk moment dat de stedenbouwkundige vergunning is aangevraagd, welke werken er werden uitgevoerd en hoeveel het E-peil bedraagt op 01 januari van het aanslagjaar. Aan de hand van deze factoren zal de vermindering berekend worden.
Overzicht