Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Vereenvoudigde renovatiepremie

Wie op dit moment een woning aankoopt en start aan renovatiewerken, kan beroep doen op de Vlaamse renovatiepremie en/of de premie voor energiebesparende werken in samenwerking met Fluvius. Indien men beroep wenst te doen op deze premies moet dit apart aanvragen. Men zal dus rekening moeten houden met het soort renovatiewerk dat er is uitgevoerd en onder welke van deze premie het valt.

In de loop van 2022 zullen particulieren en bedrijven in één loket de premie kunnen aanvragen voor renovatie én energiebesparende werken. Er komt een vereenvoudigde renovatiepremie of “Mijn Verbouwpremie”. Dit zal gelden voor woningen, appartementen en alle andere gebouwen in het Vlaamse gewest. De voorwaarden, procedures, etc. hiervoor liggen nog niet vast en kunnen dus nog veranderen vooraleer Mijn Verbouwpremie in werking treedt.

Voorwaarden:
De premie kan aangevraagd worden door iedereen die investeert in een woning, appartement, appartementsgebouw of een niet-residentieel gebouw. Dit geldt voor investeringen in energie-efficiëntie (bijvoorbeeld: dakisolatie, hoogrendementsglas, warmtepomp,…).

Als een eigenaar-bewoner behoort tot de laagste-inkomensgroep of de middelste-inkomensgroep en investeert in de kwaliteit van de woning, heeft recht op een premie voor zowel de investering in woningkwaliteit als de investering in energie-efficiëntie.

Berekening premie
Het bedrag van “Mijn Verbouwpremie” zal afhangen van het soort en aard van de werken die zijn uitgevoerd en wie het aanvraagt (eigenaar-bewoner of investeerder).

Als de premie wordt aangevraagd door de eigenaar-bewoner hangt het bedrag af van het gezinsinkomen en de gezinssamenstelling. Het gezinsinkomen is opgesplitst in drie categorieën: laagste-inkomensgroep (35% van de facturen excl. Btw), middelste-inkomensgroep (25% van de facturen excl. Btw) en de hoogste-inkomensgroep (vast bedrag per m2 isolatie of per hernieuwbare-energie installatie).

Als de premie wordt aangevraagd door een investeerder, een gebouw waarvan men eigenaar is maar die niet als hoofdverblijfplaats zal dienen, kan enkel aanspraak doen op vaste premiebedragen. Hier gaat het dan om investeringen in energie-efficiëntie zoals dak-, muur-, vloerisolatie, hoogrendementsglas, warmtepomp en zonneboiler. Enkel als de woning of het appartement verhuurd wordt via het sociaal verhuurkantoor heeft de investeerder recht op de hoogste premie voor alle categorieën van werken.

Startdatum Mijn Verbouwpremie
Mijn Verbouwpremie zal in de loop van 2022 online aangevraagd kunnen worden. Een voordeel hierbij is dat voor eenzelfde gebouw voor iedere categorie van werken afzonderlijk of voor meerdere categorieën van werken in één keer aangevraagd kunnen worden. De facturen die bij de aanvraag toegevoegd moeten worden, zullen op de aanvraagdatum maximaal 2 jaar oud mogen zijn.

Het doel van deze premie is dat de woonkwaliteit en energie-efficiëntie gecombineerd wordt. De premie is bijvoorbeeld niet van toepassing als een woning gerenoveerd wordt zonder rekening te houden met isolatie. De premie geldt niet voor sloop en heropbouw.
Overzicht