Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Duurzaam verbouwen? Geef je bouwafval een tweede leven

Start je binnenkort met een grondige renovatie of ga je een oud huis slopen en heropbouwen? Dan kan je al je bouwafval kwijt in een container. Maar erg duurzaam is dit niet. Gelukkig is er ook een andere manier waarbij jouw afval een tweede leven krijgt in een ander bouwproject.

Bijna de helft van al het afval in Vlaanderen komt uit de bouwsector. En als je weet dat we de komende dertig jaar nog 3 miljoen woningen moeten renoveren in Vlaanderen om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen, dan weet je dat daar nog een enorme afvalstroom aan bouwmaterialen zal bijkomen. Dit heeft een grote impact op onze ecologische voetafdruk. Maar je kan die van jou flink verkleinen door selectief te slopen en je bouwafval een tweede leven te schenken in een ander bouwproject. Dit past helemaal binnen de visie van circulair (ver)bouwen.

Containers vol bouwpuin

“Je ziet het vaak: containers waarin verschillende soorten bouwpuin worden gegooid tijdens verbouwings- of sloopwerken”, vertelt Lander Mentens van Re-trace.io. “Dat moet toch anders kunnen, dachten we. Daarom zijn we gestart met Re-trace, een project dat afvalstromen van verbouwprojecten in kaart brengt en de ecologische impact daarvan wil beperken. We hebben daarvoor een oproep gedaan naar mensen die binnenkort starten met een verbouw- of sloopproject. De bedoeling is dat we voor een selectie van +/- 25 projecten een re-use en recycleplan gaan opstellen.”

Wat houdt zo’n plan in?

“Daarbij gaan we kijken of er in ons netwerk projecten zitten waarin jouw bouwafval een tweede leven kan krijgen.” Het is natuurlijk wel zo dat selectief afbreken en slopen meer tijd vraagt dan alles in een container gooien. “Dat klopt, geeft Lander toe, maar daar staat wel tegenover dat we op zoek gaan naar de hoogste waarde voor je bouwafval, zodat niet alleen het milieu maar ook jouw portefeuille er baat bij heeft. En dat extra budget kan je zeker gebruiken als je gaat verbouwen.”

Ook verbouwplannen?

In plaats van bouwafval te creëren, wordt jouw puin een nieuwe grondstof voor iemand anders. Zo help je andere verbouwers en verdien je zelf ook nog iets aan wat je anders alleen maar geld zou kosten. “In juli maken we de selectie van de projecten die kunnen meedoen. Dus als je je bouwafval een tweede leven wil geven, kan je je nu nog opgeven op www.re-trace.io.”

bron: Livios
Overzicht