Swevers Vastgoed

gratis schatting 011 255 155
Al het vastgoed nieuws

Ben je verplicht om de stoep voor je deur “slipvrij” te houden?

In bijna alle Belgische gemeenten is het verplicht om het stuk trottoir voor je deur slipvrij te maken. Wie dit niet doet, riskeert een boete tot 125 euro, afhankelijk van de gemeente.

En wat met een appartementsgebouw?
In een flatgebouw moet de bewoner van het gelijkvloers sneeuw ruimen. Woont daar niemand, ligt die verantwoordelijkheid bij de bewoner(s) van eerste verdieping en is er een conciërge aanwezig, dan moet deze persoon de nodige maatregelen treffen. Houd er ook rekening mee dat als het gebouw meerdere appartementen op de begane grond heeft, elke bewoner voor zijn of haar appartement de stoep moet vrijmaken. En in het geval van een vennootschap is het de vennootschap die aansprakelijk wordt gesteld.

Niet altijd verantwoordelijk?
Er zijn echter uitzonderingen. Als er bijvoorbeeld zware sneeuwval wordt gemeld terwijl je op vakantie of op het werk bent, is het uiteraard onmogelijk om te doen wat nodig is. Bovendien kan de eigenaar van het huis dat zich naast een gladde stoep bevindt niet altijd verantwoordelijk worden gesteld als er een voetganger op uitglijdt. Indien bewezen dat de voetganger niet voorzichtig genoeg was ontbrak, is de kans groot dat die persoon zelf de schuld krijgt.

Wie betaalt?
Hiervoor dient je wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (de familiale verzekering) van de bewoner van het huis in kwestie die betrokken is bij de vergoeding van medische en andere kosten. Beschik je niet over zo’n dekking, dan zal je het slachtoffer uit eigen zak moeten vergoeden. Wees je er meteen van bewust dat zulke kosten zeer snel en hoog kunnen oplopen.

Bron: Immovlan
Overzicht